Nie gardźmy burakiem
Burak stroni od cebuli,
A cebula doń się czuli:
"Mój Buraku, mój czerwony,
Czybyś nie chciał takiej żony?"
Burak tylko nos zatyka:
"Niech no pani prędzej zmyka,
Ja chcę żonę mieć buraczą,
Bo przy pani wszyscy płaczą."
Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) – pochodzi od buraka dzikiego, który rośnie do dzisiaj na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego i w Indiach.
Po raz pierwszy o buraku jako roślinie uprawnej wspomina jeden z dokumentów pochodzących z Babilonii w roku 722 p.n.e.
Czerwony burak to bardzo popularne w naszym kraju warzywo, które przeżywa ostatnio prawdziwy renesans. Jego walory dietetyczne i zdrowotne są nie do przecenienia.
Starzy trenerzy sportowi wiedzieli, że osoby aktywnie uprawiające sport (a więc ich podopieczni) powinny jeść buraki bowiem wzmacniają one sprężystość masy mięśniowej i usuwają zakwasy! Sporą ilości buraków powinny też jeść osoby mające problemy ze schorzeniami wątroby, nerek i przewodu pokarmowego.
Wartości odżywcze i witaminy
Związki mineralne zawarte w burakach:
Potas,
Wapń,
Żelazo,
Magnez,
Mangan
Kobalt (kobalt jest niezbędny do tworzenia czerwonych ciałek krwi, dlatego jest zalecany przy anemii. Powinni pić go także rekonwalescenci).
Antocyjany czyli barwniki należące do polifenoli (podobne występują w czerwonym winie),
Rubid,
Ced.
Witaminy:
Buraki zawierają witaminę A, C (ma go tyle co sok z cytryny) i B1.
Ponadto występuje w nich duża ilość kwasu foliowego (czyli witaminy B9). Dla przypomnienia: kwas foliowy zapobiega miażdżycy i wzmacnia ogólną odporność organizmu.
Działanie zdrowotne soku z buraka
(Sok najlepiej pić wieczorem) a dobre efekty da picie soku z buraków przez 6-8 tygodni. Taką kurację najlepiej stosować dwa razy w roku.
Sok z buraka obniża ciśnienie.
Zapobiega anemii.
Wspomaga leczenie białaczki.
Wypłukuje toksyny i oczyszcza organizm.
Wspomaga układ krwionośny.
Ma silne działanie antynowotworowe - neutralizując wolne rodniki, chroniąc komórki i przed rakiem.
Spowalnia starzenie się organizmu.
Wzmacnia odporność organizmu na choroby, zwłaszcza te wirusowe.
Buraki (z uwagi na zasadowość) pozwolą przywrócić równowagę w organizmie po zakwaszeniu go nadmiarem mięsa czy słodyczy.
Obniża poziom cholesterolu.
Przeciwdziała miażdżycy.
Hamuje proces gnilny w jelitach.
Ułatwia trawienie i wydalanie moczu.
Łagodzi przebieg menopauzy.
Pomaga w leczeniu gruźlicy (w połączeniu z sokiem z cytryny).
Pomaga w nerwicach i stanach depresyjnych: przywraca spokój, pogodę ducha, pomaga w sytuacjach stresowych.
Przeciwwskazania
Nie powinni jeść buraków chorzy na cukrzycę ( nawet w odmianie czerwonej jest 9,5% cukru) gdyż powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi.
Z uwagi na wysoką zawartość szczawianów, nie są wskazane dla osób cierpiących na kamicę nerkową i reumatyzm.
A cebula doń się czuli:
"Mój Buraku, mój czerwony,
Czybyś nie chciał takiej żony?"
Burak tylko nos zatyka:
"Niech no pani prędzej zmyka,
Ja chcę żonę mieć buraczą,
Bo przy pani wszyscy płaczą."
Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) – pochodzi od buraka dzikiego, który rośnie do dzisiaj na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego i w Indiach.
Po raz pierwszy o buraku jako roślinie uprawnej wspomina jeden z dokumentów pochodzących z Babilonii w roku 722 p.n.e.
Czerwony burak to bardzo popularne w naszym kraju warzywo, które przeżywa ostatnio prawdziwy renesans. Jego walory dietetyczne i zdrowotne są nie do przecenienia.
Starzy trenerzy sportowi wiedzieli, że osoby aktywnie uprawiające sport (a więc ich podopieczni) powinny jeść buraki bowiem wzmacniają one sprężystość masy mięśniowej i usuwają zakwasy! Sporą ilości buraków powinny też jeść osoby mające problemy ze schorzeniami wątroby, nerek i przewodu pokarmowego.
Wartości odżywcze i witaminy
Związki mineralne zawarte w burakach:
Potas,
Wapń,
Żelazo,
Magnez,
Mangan
Kobalt (kobalt jest niezbędny do tworzenia czerwonych ciałek krwi, dlatego jest zalecany przy anemii. Powinni pić go także rekonwalescenci).
Antocyjany czyli barwniki należące do polifenoli (podobne występują w czerwonym winie),
Rubid,
Ced.
Witaminy:
Buraki zawierają witaminę A, C (ma go tyle co sok z cytryny) i B1.
Ponadto występuje w nich duża ilość kwasu foliowego (czyli witaminy B9). Dla przypomnienia: kwas foliowy zapobiega miażdżycy i wzmacnia ogólną odporność organizmu.
Działanie zdrowotne soku z buraka
(Sok najlepiej pić wieczorem) a dobre efekty da picie soku z buraków przez 6-8 tygodni. Taką kurację najlepiej stosować dwa razy w roku.
Sok z buraka obniża ciśnienie.
Zapobiega anemii.
Wspomaga leczenie białaczki.
Wypłukuje toksyny i oczyszcza organizm.
Wspomaga układ krwionośny.
Ma silne działanie antynowotworowe - neutralizując wolne rodniki, chroniąc komórki i przed rakiem.
Spowalnia starzenie się organizmu.
Wzmacnia odporność organizmu na choroby, zwłaszcza te wirusowe.
Buraki (z uwagi na zasadowość) pozwolą przywrócić równowagę w organizmie po zakwaszeniu go nadmiarem mięsa czy słodyczy.
Obniża poziom cholesterolu.
Przeciwdziała miażdżycy.
Hamuje proces gnilny w jelitach.
Ułatwia trawienie i wydalanie moczu.
Łagodzi przebieg menopauzy.
Pomaga w leczeniu gruźlicy (w połączeniu z sokiem z cytryny).
Pomaga w nerwicach i stanach depresyjnych: przywraca spokój, pogodę ducha, pomaga w sytuacjach stresowych.
Przeciwwskazania
Nie powinni jeść buraków chorzy na cukrzycę ( nawet w odmianie czerwonej jest 9,5% cukru) gdyż powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi.
Z uwagi na wysoką zawartość szczawianów, nie są wskazane dla osób cierpiących na kamicę nerkową i reumatyzm.
Azotany zawarte w soku buraczanym po pierwsze rozszerzają naczynia krwionośne, co pozwala obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i poprawić jej przepływ, a po drugie obniżają zapotrzebowanie na tlen pracujących mięśni - takie informacje znalazłam w artykule na naturalno.pl Przyznaję, że kusząca jest perspektywa zwiększenia wytrzymałości organizmu i poprawy funkcjonowania układu krążenia. Jednak nie wiedziałam, że buraki mogą pomóc również w anemii, czy leczeniu białaczki czy przeciwdziałaniu miażdżycy. Niesamowite jak pozytywnie sok z buraków oddziałuje na nasz organizm. Także wydaje mi się, że sok z buraków tak bardzo pozytywny wpływ na zdrowie, że warto wprowadzić go do swojej diety.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz.
OdpowiedzUsuńOd kilku dni stosujemy w rodzinie kurację sokiem z buraków. Kilka spostrzeżeń na gorąco:
jest bardzo słodki,
hamuje łaknienie,
doskonale wpływa na regulację układu pokarmowego,
pity wieczorem działa nasennie !
jest smaczny.
Ponadto teraz buraki są najzdrowsze, bowiem nie są jeszcze długo przechowywane.
Smacznego !
Wspaniałości buraczkowe:) A próbowałyscie dziewczyny tcyh takich suszonych do chrupania w paczkach? świetneeeeeeee
OdpowiedzUsuń