poniedziałek, 7 listopada 2011

Miód w kuchni

Miód znany jest ludzkości od dawna. Już w starożytności uchodził za doskonały środek leczniczy i jako taki traktowany jest do dzisiaj. Współczesna kuchnia także uwzględnia miód jako składnik potraw, który podnosi ich wartość zdrowotną i niesie za sobą liczne korzyści.

Miód jest bardzo zdrowym składnikiem potraw, gdyż w przeciwieństwie do powszechnie stosowanej sacharozy (nazywanej powszechnie „cukrem”) składa się z cukrów doskonale przyswajalnych przez nasze organizmy. Miód bowiem w 80% składa się z fruktozy i glukozy, które są wchłaniane bezpośrednio do naszych układów krwionośnych.

Faktem jest, że miód jest wysoko kaloryczny. Są to jednak „zdrowe” kalorie, które bez problemu przetwarzane są na energię. Poza tym miód charakteryzuje się działaniem detoksy kującym. Obniża też ciśnienie, chroni wątrobę i działa przeciwzapalnie.
Ze względu na wszystkie te właściwości miód powinien być obowiązkowym elementem zdrowej diety. Jest doskonałym substytutem cukru i można go z powodzeniem wykorzystywać do słodzenia napojów i potraw. Miód jest także wykorzystywany do produkcji rozgrzewających i pobudzających napojów. Stosowany jest także jako dodatek do alkoholi. Ponadto wykorzystywany jest nie tylko do kanapek i twarogów, ale także do mięs i sałatek, co czyni go bardzo uniwersalnym składnikiem.

Artykuł z serwisu Airstar.pl Darmowe artykuły do przedruku

Autor: Tomek Miodek


Podziel się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem. Dodaj artykuł na Airstar.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz