Zadbaj o zdrowie i zredukuj cholesterol

Zadbaj o zdrowie i zredukuj cholesterol

Autorem artykułu jest Tobisz

Ostatnie badania wykazały że właściwa dieta połączona z preparatami roślinno- mineralnymi skutecznie obniża zły cholesterol. Równie ważny jak ogólny poziom cholesterolu, jest proporcja tzw. złego cholesterolu, do dobrego HDL.
Im większa ilość tego drugiego tym oczywiście lepiej.

Czynniki zwiększające poziom złego cholesterolu:
palenie papierosów, picie kawy, stres, antykoncepcja, nieodpowiednia dieta, niedobór witaminy c i e, brak ruchu. Na wszystko to jesteśmy w stanie wpłynąć, więc jeśli ktoś faktycznie chce, to dość szybko obniży wyniki cholesterolu.

Aby obniżyć cholesterol powinniśmy ograniczyć spożywanie tłuszczy zwierzęcych, lecz nie wolno ich całkiem wykluczać.

Kiedy już spożywamy produkty bogate w tłuszcz zwierzęcy to nigdy nie łączmy ich z cukrem. Konieczne są nam w diecie, witaminy zwłaszcza witamina e (zawiera ją lucerna siewna) oraz tłuszcze nienasycone.

Aby uwolnić się od złego cholesterolu zaleca się włączyć do swojego codziennego menu ryby morskie, są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Podobne działanie wykazują preparaty z wiesiołka, oliwa z oliwek czy lucerna.

Skutecznym sposobem pomagającym podtrzymać cholesterol w normie jest codzienna dawka ruchu. Najkorzystniej było by ćwiczyć na świeżym powietrzu. Trening powinien odbywać się 4-5 razy w tygodniu, nie za dużej intensywności po 30-60min. Podczas ćwiczeń wskazane jest również picie napojów bogatych w witaminy i minerały. Najważniejszym czynnikiem poprawnego treningu jest systematyczność. Lepiej jest trenować mniej ale za to o ustalonych porach.

Cholesterol jest produkowany głównie w wątrobie. Pewna ilość, która zależy od sposobu jedzenia, jest także przyswajana z jedzeniem. W normalnych warunkach wątroba pomniejsza lub powiększa produkcję zależnie od jego ilości która jest dostarczana z jedzeniem. Jednakże gdy brakuje go w jedzeniu, wątroba może go wyprodukować całość koniecznego cholesterolu. Jego powiększona ilość we krwi, znacznie podnosi ryzyko takich chorób jak: zawał serca czy problemy krążeniowe kończyn. Dlatego tak ważna jest witamina e, która buduje ściany naczyń krwionośnych.

W naszym organizmie nie powinno brakować cholesterolu, gdyż jest niezbędny do wielu procesów koniecznych aby żyć. Nadmiar jest bardzo niezdrowy dla serca. Cholesterol wykorzystywany do tworzenia komórek nerwowych, bierze udział w powstawaniu kwasów żółciowych, niezbędny do syntezy witaminy D.
--
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org, kliknij tutaj aby go zobaczyć.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kaki - wartości odżywcze i witaminy

Serdecznik, przedłużenie życia, magnez

Kurzajki - powiedz im "NIE" raz na zawsze!