piątek, 15 czerwca 2012

Przyczyny i leczenie zgagi

Przyczyny i leczenie zgagi

Zgaga objawia się odbijaniem oraz nieprzyjemnym uczuciem pieczenia lub palenia w żołądku, albo przełyku. Dyskomfort pojawia się zwykle kilka minut po jedzeniu.

Przyczyny
Kiedy treść pokarmowa cofa się z żołądka do przełyku to pojawia się zgaga. Dolegliwość występuje najczęściej po spożyciu zbyt tłustych lub mocno przyprawionych potraw, a także po przejedzeniu. Przyczyną zgagi jest przede wszystkim nadkwaśność soków żołądkowych. Spożywane pokarmy trafiają do przełyku, a następnie przy pomocy kwasów trawiennych są neutralizowane w żołądku.
Stamtąd trafiają do jelit. Jednak, gdy zbyt wypełnimy żołądek to pokarm zaczyna wracać i pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości. Schorzenie to jest wynikiem niewłaściwych nawyków żywieniowych. Czasem wystarczy jedynie odpowiednia dieta, w innych przypadkach konieczne jest leczenie zgagi.

zgaga


Jak uniknąć zgagi
Przede wszystkim trzeba ograniczyć spożywanie tłustych i pikantnych produktów. Warto ze swojej diety wyeliminować również kawę, alkohol, czekoladę, napoje gazowane, cebulę oraz soki cytrusowe. Należy również pić dużo wody. Zalecane jest rzucenie palenia i unikanie stresu. Aby złagodzić nieprzyjemne pieczenie w przełyku można stosować dostępne bez recepty leki, które neutralizują kwasy oraz obniżają produkcję kwasów w żołądku. Jeśli mimo to dolegliwości stale nawracają i pojawiają się bardzo często, a doraźne leki bez recepty nie przynoszą ulgi to należy zasięgnąć porady lekarza, gdyż być może konieczne jest leczenie zgagi.

leczenie zgagi


Domowe sposoby
Jeśli doskwiera nam zgaga warto wypróbować domowe sposoby, aby złagodzić jej dolegliwości. Korzystnie działanie wykazują wszelkiego rodzaju zioła zawierające śluzy roślinne. Można pić napar z kwiatu lipy, który dobrze wpływa na pracę żołądka. Jedną łyżkę ziół zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na kilka minut. Napar pijemy trzy razy dziennie przed posiłkiem. Kolejny sposób to znane od bardzo dawna leczenie siemieniem lnianym. Należy wsypać łyżeczkę nasion, dodać pół szklanki wody, zagotować i odstawić na noc. Rano trzeba przygotowaną mieszankę podgrzać i spożyć na czczo.
-------------------------------------------

Artykuł: Przyczyny i leczenie zgagi pochodzi z serwisu www.wieszak.net

-------------------------------------------
O Autorze
DomoweLaboratorium.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz