GRUSZKA – to nie tylko smaczny ale i zdrowy owoc. Obalamy mity
Pierwszy mit – gruszki są
niezdrowe i ciężko strawne.
Nieprawda.
Owoce gruszki są bardzo zdrowe i,
wbrew panującej opinii, nie są ciężkostrawne. Gruszkę mogą jeść
nawet osoby o bardzo wrażliwym żołądku. Wysoka zawartość
błonnika, przeciwutleniaczy i minerałów nadaje im niepowtarzalne
właściwości.
Ba, ostatnio naukowcy z Holandii
udowodnili, że jedzenie gruszek mogą uchronić przed udarem mózgu.
Badania trwały ponad 10 lat i są bardzo wiarygodne, bowiem
przeprowadzone na dużej populacji (około 20 tys. badanych).
Pacjentom podawano gruszki i jabłka
codziennie. Okazało się, że ryzyko udaru zmniejszyło się u nich
aż o 52 proc.
Drugi mit – gruszki prawie nie
zawierają witamin i mikroelementów.
Nieprawda.
Gruszka jest bogata w witaminy: A, z
grupy B oraz C.
Zawiera też sporo mikroelementów jak
choćby potas, sód, wapń, bor, magnez, jod czy fosfor. W niektórych
gatunkach występuje jednak ten rodzaj wapnia, którego organizm nie
przyswaja.
Oczywiście gruszki to też smaczne
owoce. Cenione już w starożytnej Grecji a do Europy Zachodniej
trafiły dopiero około XVII wieku.
W Polsce medycyna ludowa od dawna zna
właściwości lecznicze gruszek.
I tak – kompot z gruszek (poza tym,
że jest bardzo smaczny) – obniża gorączkę.
W przypadku zaparć, problemów z
trawieniem należy spożyć przecier z gruszek. Kuracja ta będzie
dodatkowo skuteczna w przypadku przemęczenia, stresu czy depresji
jak również przydatna przy odchudzaniu.
Smacznego !
Gruszki jem codziennie :) Szkoda tylko, że sezon na te owoce już mija :(
OdpowiedzUsuń