poniedziałek, 17 października 2011

Zdrowo i dietetycznie na jesień

To już jesień

Autorem artykułu jest Irena Zobniów


Coraz niższe temperatury, deszcze i wiatr sprawiają, że jesteśmy narażeni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Aby przetrwać jesienne chłody nasz organizm domaga się większej dawki kalorii. Warto wówczas wykorzystać sezonowe warzywa, które dostarczą witamin oraz energii.

Pracując do późnych godzin popołudniowych zwykle nie mamy czasu na przygotowanie pożywnych i rozgrzewających obiadów, które jednocześnie będą bogate w witaminy niezbędne w trakcie jesiennej profilaktyki zdrowotnej.

Szybkie danie wcale nie musi być mało wartościowe, a zamieniając tuczące składniki na ich mniej kaloryczne odpowiedniki otrzymamy zdrowe i lekkie dania.
Doskonałym sposobem na pożywny i szybki obiad jest bakłażan zapiekany. Warzywo to ma nie tylko niską wartość kaloryczną, ale także wpływa na obniżenie cholesterolu oraz zawiera witaminę A, B2 i C.
 Zapiekankę można przyrządzić zarówno z mięsem, jak i w wersji wegetariańskiej, dodając inne warzywa jak duszona marchew, papryka itp. Osoby dbające o linię z pewnością będą zadowolone z tak pożywnego i lekkiego obiadu.

Równie smacznym daniem jest cukinia nadziewana, której przyrządzenie zajmuje niewiele czasu i podobnie jak bakłażan, jest lekkostrawna i bogata w cenne dla naszego zdrowia witaminy A, C, K, a także beta-karoten, żelazo, magnez i potas. Możemy również eksperymentować z różnego rodzaju dodatkami oraz przyprawiać danie według własnego gustu. To wdzięczne warzywo doskonale sprawdza się jako składnik na szybki obiad, ale również może być podane w eleganckiej formie na przyjęciu czy spotkaniu  przyjaciółmi.
Dla koneserów makaronu mamy również ciekawą i zarazem niskokaloryczną alternatywę.

Spaghetti z mięsem i sosem bolognese możemy zastąpić lżejszym i zdrowszym daniem, jakim jest makaron z cukinią. Przyrządzenie tego dania jest proste i szybkie i z całą pewnością bardzo smaczne. Możemy je podawać zarówno z sosem, jak i bez. Dodatki i przyprawy, jakich użyjemy, zależą bowiem od naszych indywidualnych upodobań smakowych.

Jeśli jesteśmy zwolennikami tradycyjnego obiadu, składającego się z kotleta z ziemniakami  należy pamiętać o tym, aby na talerzu znalazła się również odpowiednia porcja warzyw. Dobrym pomysłem na dodatek do tradycyjnego kotleta jest kapusta zasmażana, która jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę C, a  także wiele innych minerałów, wzmacniających odporność naszego organizmu.  Jeśli zależy nam na bardziej dietetycznym dodatku do dość „tuczącego” możemy przygotować surówkę z kapusty, która nie tylko ma niską wartość kaloryczną, ale także pozytywnie wpływa na układ trawienny.

Warto zatem wykorzystać w okresie jesiennym warzywa sezonowe, z których nie tylko przyrządzimy smaczne i pożywne dania, ale również dostarczymy naszego organizmowi cennych witamin, niezbędnych w trakcie jesiennej profilaktyki.
---
Irena Zobniów
irena.zobniow.com

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz