sobota, 29 października 2011

Dieta kobiety ciężarnej

Dieta kobiety ciężarnej


Tradycyjnie dzieli się ciąże na trzy trymestry, z których każdy różni się zmianami zachodzącymi w organizmie kobiety. Pierwsze trzy miesiące często charakteryzuje zmęczenie, nudności i wymioty, w drugim przyszła matka nabiera ochoty do życia, przybiera na wadze, ale wówczas pojawiają się zaparcia i wzdęcia. Ostatni trymestr to powiększający się ciężar brzucha, który utrudnia naturalną pracę jelit, a także obrzęki wokół kostek. Można jednak te objawy złagodzić odpowiednią dietą.

Pierwszy trymestr
W czasie pierwszych trzech miesięcy nie trzeba diametralnie zmieniać diety. Oczywiście od samego początku odstawiamy alkohol, papierosy i inne używki, a także staramy się zmniejszyć ilość stresu. Dobrze, jeśli przyszła matka pozwala sobie na moment wyciszenia w ciągu całego dnia, zwłaszcza jeśli ma stresogenną pracę. Jeszcze przed poczęciem aż do 12. tygodnia ciąży powinno się przyjmować codziennie 0,4 miligramów kwasu foliowego, co zapobiega wadom układu nerwowego u płodu. Aby zminimalizować odczuwane poranne mdłości można jeszcze przed wstaniem z łóżka zjeść wafla ryżowego, chrupki chlebek lub sucharka. W ciągu dnia można pić herbatę imbirową zaparzoną z kawałków świeżego kłącza. Negatywne odczucia może też minimalizować zwiększona podaż wody, najlepiej mineralnej, butelkowanej z niską zawartością sody. Lekarze zalecają także suplementację witaminą B6. Zmęczenie pokonuj wypoczynkiem, a nie kawą czy słodyczami.

Drugi trymestr
Jeśli cierpisz w tym czasie na zaparcia wiedz, że są one związane z obniżoną perystaltyką jelit, a także uciskiem powiększającej się macicy na układ pokarmowy. Są one na tyle przykre, że mogą powodować bóle w ciąży, zwłaszcza przy konieczności wysiłkowego wypróżniania. Pomóc w pokonaniu tych trudności może przynieść wypijanie przynajmniej dwóch litrów wody w ciągu dnia. Bardzo dobrze działa także zwiększenie ilości błonnika w diecie, znajduje się on w wielu warzywach, zbożach, płatkach owsianych i skórkach owoców (np. jabłek). Korzystne działanie na pracę żołądka i jelit ma olej lniany tłoczony na zimno, który także świetnie wpływa na rozwój twojego dziecka zawierając idealnie zbilansowaną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Można go dodawać do sałatek, past warzywnych, a także spożywać na surowo. Pamiętaj jednak, aby na nim nie smażyć – wówczas traci swoje właściwości. Pomagają wszelkie jogurty i kefiry z pałeczkami kwasu mlekowego, a także suszone śliwki. Wyklucz z diety czekoladę i kakao oraz suche przekąski, płatki owsiane i śliwki spożywaj nasiąknięte wodą lub obficie popite.

Trzeci trymestr
Obrzęki wokół kostek można zminimalizować ograniczając spożycie soli, a zwiększając ilość wypijanej wody do trzech litrów dziennie. Maksymalnie jedna trzecia objętości przyswajanych płynów powinna przypadać na zupy, warzywa i owoce oraz herbaty. Resztę stanowi niegazowana woda mineralna. Pomocne też będzie spożywanie białka. Ucisk na narządy wewnętrzne, jaki odczuwasz wraz ze wzrostem dziecka, prowadzi często do nieprzyjemnego odbijania i wzdęć. Wówczas warto zadbać o spokojne spożywanie posiłków i unikanie gazowanych napojów. Nie jedz przed snem i nie jadaj w pozycji leżącej, tak unikniesz zgagi. Sprzyjają jej także ciężkostrawne pokarmy, smażone dania oraz kawa, ponieważ mają tendencję do dłuższego zalegania w układzie pokarmowym, co wpływa na odczuwanie dyskomfortu. Dieta w ciąży, zwłaszcza pod koniec powinna zatem wykluczyć cebulę, czosnek, por, dania przygotowywane na głębokim tłuszczu, a także fast food.


o Autorze
N.D.

Artykuł pochodzi z serwisu Albercik.pl - darmowe artykuły na WWW




Ciąża i poród. Wielki praktyczny poradnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz