Selen - pierwiastek życia, młodości, zdrowia
Selen jest jednym z niezbędnych elementów dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Brak selenu powoduje osłabienie organizmu, częstszą zachorowalność na różne infekcje, nowotwory oraz choroby serca. Niestety jego poziom we krwi spada wraz z upływem lat.
Oznaki niedoboru selenu mogą być: chroniczne przemęczenie, osłabienie mięśni i stawów, bladość, łamliwość paznokci, problemy z widzeniem, mroczki, kołatanie serca, skłonność do przeziębień, schorzenia skóry itd.
Źródła selenu w pożywieniu są: zboża, orzechy (zwłaszcza brazylijskie), mięso, jaja, nabiał, ryby i skorupiaki. Jednak, nie wszystkie pokarmy są dobrym źródłem selenu, bowiem pierwiastek ten nie w każdej postaci jest dobrze wchłaniany w przewodzie pokarmowym.
Właściwości selenu
Hamuje rozwój chorób nowotworowych.
Badania na zwierzętach wykazały, że selen blokuje 10% różnych komórek rakowych. Poza tym osoby stosujące dietę zawierającą małą ilość selenu oraz mające jego niski poziom we krwi częściej chorują na raka piersi, jelita grubego, wątroby, skóry, płuc i tchawicy. Badania w Holandii potwierdzają, że wysoki poziom selenu w diecie o połowę zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór.
Związki selenu zmniejszają ryzyko raka prostaty, ponieważ biorą udział w syntezie testosteronu, który reguluje zarówno prawidłowy jak i nieprawidłowy wzrost prostaty.
Zapobiega i zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca.
U osób z najniższym poziomem selenu we krwi jest trzykrotnie wyższe ryzyko zgonu na skutek chorób serca niż u osób z wysokim poziomem.
Meksykański lekarz dr Martin uzyskiwał niezwykle dobre wyniki, gdy chorych na angina pectoris (dusznicę bolesną) , leczył selenem i witamina E. Podobne doświadczenia mieli lekarze na Filipinach.
Twierdzili oni, iż sama witamina E nie dawała tak dobrych wyników, jak w połączeniu z selenem. Para ta odgrywa niezwykle ważną rolę w procesie utrzymania zdrowia serca i unikania chorób układu krążenia.
Hamuje rozwój AIDS
Zdaniem W. Taylora z University of Georgia College of Pharmacy wirus AIDS powoli pozbawia organizm selenu. Kiedy zaczyna go brakować w zarażonej komórce, wirus poszukuje go w innym miejscu. Powoduje to rozwój infekcji w zdrowych komórkach.
Działa przeciwgrzybiczno.
Zespół Kliniki hematologicznej w Krakowie dowiódł, że selen unieczynnia aflatoksyny i tym samym chroni komórki prze rakotwórczym działaniem tych trucizn - mykotoksyn. Ponadto selen wpływa niszcząco
na pleśnie, które je produkują.
Wzmacnia naszą odporność.
Dzięki odpowiednim dawkom selenu układ odpornościowy odzyskuje dawną siłę i zaczyna funkcjonować tak, jak wtedy gdy był zdrowy.
Zwalcza niektóre wirusy.
Badania na myszach wykazały, że brak selenu w diecie spowodował zagrożenie ze strony wirusów do tej pory nieszkodliwych. Wirusy te przybrały postać złośliwych i wywołały poważne uszkodzenia mięśnia sercowego.
Pomaga w chorobach wzroku.
Uczestniczy w ochronie przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
Łagodzi poczucie zmęczenia
Ponadto zmniejsza napięcie, zdenerwowanie.
Brak selenu powoduje osłabienie organizmu, częstszą zachorowalność na różne infekcje, nowotwory oraz choroby serca. Niestety jego poziom we krwi spada wraz z upływem lat.
Oznaki niedoboru selenu mogą być: chroniczne przemęczenie, osłabienie mięśni i stawów, bladość, łamliwość paznokci, problemy z widzeniem, mroczki, kołatanie serca, skłonność do przeziębień, schorzenia skóry itd.
Źródła selenu w pożywieniu są: zboża, orzechy (zwłaszcza brazylijskie), mięso, jaja, nabiał, ryby i skorupiaki. Jednak, nie wszystkie pokarmy są dobrym źródłem selenu, bowiem pierwiastek ten nie w każdej postaci jest dobrze wchłaniany w przewodzie pokarmowym.
Właściwości selenu
Hamuje rozwój chorób nowotworowych.
Badania na zwierzętach wykazały, że selen blokuje 10% różnych komórek rakowych. Poza tym osoby stosujące dietę zawierającą małą ilość selenu oraz mające jego niski poziom we krwi częściej chorują na raka piersi, jelita grubego, wątroby, skóry, płuc i tchawicy. Badania w Holandii potwierdzają, że wysoki poziom selenu w diecie o połowę zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór.
Związki selenu zmniejszają ryzyko raka prostaty, ponieważ biorą udział w syntezie testosteronu, który reguluje zarówno prawidłowy jak i nieprawidłowy wzrost prostaty.
Zapobiega i zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca.
U osób z najniższym poziomem selenu we krwi jest trzykrotnie wyższe ryzyko zgonu na skutek chorób serca niż u osób z wysokim poziomem.
Meksykański lekarz dr Martin uzyskiwał niezwykle dobre wyniki, gdy chorych na angina pectoris (dusznicę bolesną) , leczył selenem i witamina E. Podobne doświadczenia mieli lekarze na Filipinach.
Twierdzili oni, iż sama witamina E nie dawała tak dobrych wyników, jak w połączeniu z selenem. Para ta odgrywa niezwykle ważną rolę w procesie utrzymania zdrowia serca i unikania chorób układu krążenia.
Hamuje rozwój AIDS
Zdaniem W. Taylora z University of Georgia College of Pharmacy wirus AIDS powoli pozbawia organizm selenu. Kiedy zaczyna go brakować w zarażonej komórce, wirus poszukuje go w innym miejscu. Powoduje to rozwój infekcji w zdrowych komórkach.
Działa przeciwgrzybiczno.
Zespół Kliniki hematologicznej w Krakowie dowiódł, że selen unieczynnia aflatoksyny i tym samym chroni komórki prze rakotwórczym działaniem tych trucizn - mykotoksyn. Ponadto selen wpływa niszcząco
na pleśnie, które je produkują.
Wzmacnia naszą odporność.
Dzięki odpowiednim dawkom selenu układ odpornościowy odzyskuje dawną siłę i zaczyna funkcjonować tak, jak wtedy gdy był zdrowy.
Zwalcza niektóre wirusy.
Badania na myszach wykazały, że brak selenu w diecie spowodował zagrożenie ze strony wirusów do tej pory nieszkodliwych. Wirusy te przybrały postać złośliwych i wywołały poważne uszkodzenia mięśnia sercowego.
Pomaga w chorobach wzroku.
Uczestniczy w ochronie przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
Łagodzi poczucie zmęczenia
Ponadto zmniejsza napięcie, zdenerwowanie.
Komentarze
Prześlij komentarz