niedziela, 27 marca 2011

Banan - zdrowy owoc polecany dla każdego


Banan (Musa) – pochodzi głównie z południowo-wschodniej Azji, skąd jego odmiany rozprzestrzeniły się na subtropikalne tereny całego świata. Jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych przez człowieka.

Kiedyś w jednej z dyskusji mój kolega lekarz powiedział mniej więcej tak:
" nasi najbliżsi kuzyni małpy (a konkretnie szympansy) zajadają się bananami. Dlaczego, bo to dieta najbardziej odpowiednia dla nas".

Niektórzy lekarze uważają, że banany powoduję wzdęcia i zgagę, ale np. niektórzy pediatrzy zalecają banany dla dzieci narzekające na bóle brzuszka.

Zawartość składników odżywczych w 100 g części jadalnej:
wartość energetyczna – około 100 kcal (w zależności od stopnia dojrzałości),
węglowodany – od 19 do 23,5 g.
błonnik – ok. 2 g.
Witaminy - B1, B2, niacyna, C.
Substancje mineralne – potas, magnez, selen, miedź, cynk, selen, fluor, mangan, jod, wapń, fosfor, żelazo, sód, beta-karoten.

Działanie lecznicze:
Wg najnowszych badań, błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca (choroba wieńcowa), a w konsekwencji – zawału mięśnia sercowego

Skrobia zawarta w lekko niedojrzałych, zielonkawych bananach tworzy wyścielenie błony śluzowej żołądka, dzięki temu chroni ją przed działaniem soku żołądkowego.


Banany są również źródłem cukrów prostych, zapewniających szybki zastrzyk energii. Ze względu na to, stanowią doskonałą przekąskę dla osób mających większe zapotrzebowanie energetyczne np. tych, których czeka trudna rozmowa w sprawie pracy

Ponadto banan zawiera magnez zwany „minerałem antystresowym", który wpływa on na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów. Stymuluje on także wiele innych funkcji życiowych.

Dieta bananowa
W skrócie: na śniadanie jesz tylko banany (zależnie od wielkości 1 lub 2).
 Potem popijasz je niegazowaną wodą o temperaturze pokojowej.
 Na obiad, podwieczorek i kolację możesz jeść to na co masz ochotę, ale tylko do ósmej wieczorem.
 Uwaga obostrzenia:
Z codziennego jadłospisu wyrzucasz lody i alkohol, ograniczasz nabiał. Do posiłków pić możesz tylko wodę (o temperaturze pokojowej).
 Co do słodyczy, możesz zjeść jedną słodką przekąskę w ciągu dnia (ale najpóźniej do godziny 20). Po miesiącu powinno się zrzucić ok. 5 kg.
Dieta ta jest bardzo popularna w Japonii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz