sobota, 12 marca 2011

Witamina A; co o niej wiemy ?



Autorem artykułu jest marcel


 Co wiemy o witaminach (w tym przypadku A), co może spowodować ich brak, gdzie je możemy znaleźć. Jej brak w organizmie  może spowodować  hemerolepię czyli upośledzone widzenie zmierzchowe (tzw. kurzą ślepotę).

  W przypadku dzieci keratomalację, czyli rozmiękanie nabłonka rogówki (szkła o dużej liczbie dioptrii plus), co prowadzi do całkowitej ślepoty, kseroftalmię, objawiająca się uczuciem stałego "piasku w oczach" i łzawieniem a wreszcie zaburzenia wzrostu.
Skóra staje się nadmiernie sucha, gruczoły łojowe ulegają degeneracji, rogowaceniu (kserodermia), w drogach oddechowych nastepuje zanik błony śluzowej nosa, upośledzenie węchu, cuchnący nieżyt nosa, suchość gardła, chrypka, wysychanie nabłonka w oskrzelikach i pęcherzykach płucnych. Pojawia się również zanik błon śluzowych przewodu pokarmowego (nieżyt jelit), biegunka, częściej jednak zaparcie, a wreszcie zahamowanie wydzielania soku żołądkowego. Poza tym w kościach może występować porowatość (osteoporosis), a w zębach - zanik zębiny. Warto więc pomyśleć aby zapobiec tym dolegliwością, wprowadzając do jadłospisu to, co zawiera witaminę A.

  W naturze witaminę A znajdziemy w niewielu artykułach spożywczych, ale na szczęście istnieje oprócz niej prowitamina A czyli karoten, który w organizmie naszym zmienia się w witaminę A, co staje się pod wpływem enzymu karotenazy. Dokładniej - prowitamina w organizmie ludzkim zastąpi witaminę A i na odwrót, ale przy zdrowej wątrobie. U ludzi z czynnościową lub wtórną wadą wątroby, karoteny nie zażegnają niebezpieczeństwa awitaminozy, działanie lecznicze wywiera tylko"akseroftol", nazwa chemiczna witaminy A. Witamina ta ulega wessaniu przez skórę, naskórek i śluzówkę, stąd celowość zewnętrznego jej stosowania w kąpielach, smarowaniach i okładach, np: olejem lnianym czy maścią tranową. Prowitamina znajduje się w tak wielu artykułach spożywczych że chyba trudno byłoby ich wszystkich uniknąć i taką drogą doprowadzić się do awitaminozy.

  Prowitaminę A czyli karoten zawierają (w nawiasie ilość mg na kilogram danego produktu): mleko 3% tluszczu (0,18), mleko kozie (0,35), śmietanka 10% tł. (0,50), śmietana 28% tł. (1,9), mleko pełne sproszkowane (3,3), żółtko jaja (23,3), masło śmietankowe (5,4), łój wołowy (2,2), olej słonecznikowy (0,26), margaryna (2,9), kukurydza (2,7), żyto w całości (2,5), kiełki żytnie (4,0), otręby pszenne (0,42), marchew (67,2), ziemniak (0,23), kalarepa (1,48), chrzan (0,1), rzodkiewka (0,15), seler (0,11), szparag (0,22), cebula (0,28), pietruszka korzeń (0,18), koperek nać (43,7), cykoria (11,5), botwina (28,5), brukselka (3,8), szczaw (28,0), szpinak (38,0), ogórek (1,26), dynia (13,7), papryka owoc (4,26), pomidor (7,87), fasola szparagowa (2,89), fasola biała ziarno (2,89), groch zielony (2,16), groch dojrzały (1.07).
  Równie często trafia się prowitamina A w owocach: jabłko (0,57), gruszka (0,94), morela (10,7), wiśnia (0,27), brzoskwinia (4,23), śliwka węg. (1,43), renkloda - śliwka (1,73), jeżyna (2,7), poziomka (0,53), czarna jagoda (1,26), malina (0,44), porzeczka czerwona (0,59), porzeczka czarna (1,27), żurawina (0,20), borówka (0,22), agrest (2,06), winogrona (0,29), pomarańcza (1,01), mandarynka (2,21), melon (1,56), cytryna (0,10), sok z marchwi (26,0).

  Jeżeli chodzi o zioła: bluszczyk (80,0), brzoza (80,0 do 160,0), estragon (150,0), bylica pospolita (110,0 do 120,0), ilość czarnego bzu (140,0 do 300,0), dziurawiec (95,0 do 136,0), bratek polny (75,0), glistnik (49,0 do101,0), jasnota biała (137,0 do 147,0), ziele krwawnika (90,0 do 120,0), mięta (100,0 do 400,0), kwiat nagietka (31,0), liść orzecha włoskiego (330,0), liść pokrzywy (134,0 do 194,0), owoc dzikiej róży (20,0 do 40,0), suche liście topoli (280,0) i liście dębu (600,0).

  Typowo witaminę A znajdziemy w znacznie mniejszym asortymencie produktów spożywczych, a mianowicie: mleko sprzedażne 3% tł. (0,24), mleko kozie (0,68), śmietanka 10% tł.(0,66), śmietana 28% tł.(2,4), mleko pełne sproszkowane (1,8), żółtko jaja (11,2), masło śmietankowe (6,7), łój wołowy (2,2), tran (300,0), oliwa (1,2), margaryna (6,6), wątroba cielęca (40,0), wątroba barania (89,3), nerki baranie (3,20), nerki cielęce (1,85), wątroba wołowa (77,6), nerki wołowe (2,87), wątroba wieprzowa (32,9), gęś (0,41), halibut (0,68), śledź (0,25), węgorz (5,2), pstrąg (0,23), łosoś (0,42), czekolada mleczna (0,18).

Z tego zestawienia wynika że wszystkie awitaminozy A wyliczone poprzednio można by zażegnać za pomocą tranu i np: liści dębowych? W rzeczywistości tak nie jest nawet przy wysokiej zawartości witaminy i wysokiej skuteczności tego produktu.
---
źródło Witold Poprzęcki
www.sport-marcel.blogspot.com

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz