wtorek, 13 listopada 2012

Skuteczność olejku rycynowego

Autorem artykułu jest Aleksandra Pawlak

W dzisiejszych czasach większość ludzi zapomina o stosowaniu naturalnych preparatów, które często okazują się lepsze i zdrowsze.  Na pewno jednym z takich środków o wszechstronnym zastosowaniu jest olej rycynowy, stosowany zarówno w kosmetyce, jak i medycynie.
W przypadku dbałości o swoje włosy i paznokcie uwzględnia się taki olejek rycynowy jako główny składnik odżywczy. Bardzo dobrze sprawdza się w pielęgnacji rzęs. Zbawienny wpływ tego specjalistycznego preparatu zaobserwowano, mając na uwadze walkę ze starzeniem się skóry. Do preparatów kosmetycznych przeciwzmarszczkowych dodawany jest właśnie taki olejek rycynowy.
olejJeżeli chodzi o zastosowanie oleju rycynowego w zakresie medycyny uwzględnia się jego wielkie działanie. Taki specyfik działa doskonale względem schorzeń i chorób takich jak: zapalenie pęcherzyka żółciowego, zapalenie nerek, zapalenie okrężnicy czy w typowych dolegliwościach kobiecych. Również można uwzględnić zastosowanie tego olejku rącznikowego względem leczenia chorób typowo skórnych. Kobiety, które cierpią na dolegliwości związane z miesiączkami, zapaleniem sutka, czy może dolegliwościami związanymi z pochwą, jajnikami, szyjką macicy też mogą docenić stosowanie okładów z dodatkiem tego typu specyfiku.
Wiele lekarstw bazuje dziś na tym specyfiku, który dawniej był uznawany za środek do niecnych planów. Oczywiście nie chodzi tutaj o olejek rycynowy, ale o samą rycynę, która ma działanie silnie trujące. Wydobywa się ją (rycyna) z nasion, natomiast olejek jest wyciskany na zimno, zaś potem poddawany odpowiednim procesom termalnym. Rycyna jest w rzeczywistości szkodliwa. W niewielkich ilościach ma działanie silnie przeczyszczające. Dawniej zatruwano rycyną bydło sąsiadów, wrogów, truto niechciane dzieci czy wroga, podając mu przekąskę z dodatkiem tego środka. Olejek rycynowy jest starannie wytwarzany, aczkolwiek jego zastosowanie musi być odpowiednio przemyślane. Lepiej jest uwzględnić pozytywne aspekty wykorzystania tego naturalnego składnika, który wydobywany jest ze specjalistycznych roślin występujących w Afryce oraz Sardynii.
Na pewno w kosmetyce jego zastosowanie jest o wiele bardziej wszechstronne i, co najważniejsze, przynosi oczekiwane rezultaty, z czego najbardziej zadowolone są kobiety. Na pewno ten środek doskonale działa na brwi, rzęsy, włosy, poprawiając ich kondycję, skutecznie upiększając. Korzystanie z tego preparatu pozwoli bardzo efektywnie zadbać o piękno swojej urody, poprzez wzmocnienie, odżywianie oraz nawilżanie.
--- Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz