Kaki - wartości odżywcze i witaminy
Dojrzały owoc kaki Kaki (Diospyros kaki), coraz częściej spotykany w Polskich sklepach owoc stanowi dla wielu z nas tajemnicę. Jak smakuje, jak go się je, czy ma dużo witamin itd. Już ustalenie jak prawidłowo nazwać ten owoc sprawia trudność. Niektórzy używają nazwy owoc Sharona inni Hurma jeszcze inni Hebanowiec albo Persymona. Kaki to słodki owoc o bardzo dużej zawartości karotenu. Żółtoczerwony, z wyglądu przypominający pomidor. Owoce spożywane są głównie na surowo, najlepsze są te bardzo dojrzałe (im większa przezroczystość skórki tym lepiej). Z kaki można również przyrządzać konfitury, galaretki, desery itp. Składniki Uwaga - owoc jest bardzo kaloryczny 69 kcal w 100g. Ma wiele witamin (w 100 gramach): Witamina A: 267 µg Witamina E: 0,8 mg Witamina K: 10 µg Niacyna: 0,4 mg Witamina B5: 0,2 mg Witamina B6: 0,1 mg Biotyna: 0,3 µg Witamina B9: 7,5 µg Witamina C: 15 mg Ponadto związki mineralne (w 100 gramach): Sód: 5 mg Potas: 170 mg Wapń: 8 mg Magnez: 8 m...
Komentarze
Prześlij komentarz