środa, 9 grudnia 2009

Cynk - pierwiastek piękna


Wikipedia: Cynk (Zn, łac. zincum) - pierwiastek chemiczny, metal przejściowy z grupy cynkowców w układzie okresowym (grupa 12). Został odkryty w Indiach lub Chinach przed 1500 p.n.e. Do Europy metal ten zawędrował dopiero w XVII wieku.

Dobroczynne działanie cynku na nasz organizm:
cynk poprawia sprawność intelektualną, zapobiega demencji, wspomaga leczenie depresji i schizofrenii. Wpływa korzystnie na płodność, reguluje miesiączkowanie, przeciwdziała chorobom prostaty, łagodzi objawy osteoporozy, hemoroidów, zapalenia jelit. Chroni komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Jest również skuteczny w leczeniu trądziku młodzieńczego i różowatego, wyprysków i łuszczycy. Cynk bierze udział między innymi w mineralizacji kości, gojeniu się ran, wpływa na pracę układu odpornościowego, prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę oraz na stężenie witaminy A i cholesterolu. Ma swój udział w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca.
Cynk nazywany jest często pierwiastkiem urody. To od niego zależy stan naszej skóry, piękne lśniące włosy, ładne paznokcie. Niezwykłe właściwości cynku są doceniane nie tylko w medycynie, ale również w przemyśle kosmetycznym i żywieniowym.

Źródło cynku
Kiedy mamy niedobór cynku (co możemy poznać np. po braku apetytu, suchości w ustach, podatności na infekcje, pogorszeniu pamięci czy uczuciu znużenia) - możemy go szukać w pożywieniu.
Najbogatszym źródłem cynku są małże, ostrygi, zarodki pszenicy, wątroba wieprzowa, pieczeń wołowa, fasola, wątróbka kurza, migdały, chleb pełnoziarnisty żytni, węgorze i groszek zielony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz