środa, 16 grudnia 2009

Czosnek - naturalny antybioryk i cudowny lek


Czosnek to jedna z najdłużej uprawianych przez człowieka roślin. Od kilku tysięcy lat cieszy się sławą jako przyprawa i środek leczniczy, jego właściwości lecznicze poznali starożytni Rzymianie, Egipcjanie i Grecy. Uważali oni czosnek za środek zapobiegający miażdżycy. polecany też był w chorobach układu pokarmowego i oddechowego.
Czosnek zawiera lotne związki siarkowe i bakteriobójcze, olejki eteryczne, błonnik, cukry, organiczne związki siarki, takie jak alliina i skordynina (którym to zawdzięcza swój intensywny i charakterystyczny zapach).
Ponadto czosnek zawiera flawonoidy, flawony i witaminy z grupy B, związki śluzowe i sole mineralne, a wśród nich związki selenu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu.

Działanie czosnku
Czosnek jest rośliną  o wszechstronnym  działaniu. Działa jako silny przeciwutleniacz chroniąc organizm przed działaniem wolnych rodników. Wykazuje także działanie naturalnego antybiotyku niszczącego bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym. Wspomaga metabolizm tłuszczów, obniżając  poziom cholesterolu we krwi. Obecność zawartych w nim  związków siarki mobilizuje krwinki białe do obrony organizmu przed czynnikami zakaźnymi. Spożywanie świeżego czosnku skutecznie obniża stężenie cukru we krwi, podwyższa proporcje ,,dobrego" cholesterolu HDL w stosunku do ,,złego" LDL, obniża poziom trójglicerydów, ochraniając  tętnice i serce. Ma działanie żółciotwórcze, żółciopędne, rozkurczowe, przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, regulujące trawienie obniżające ciśnienie krwi, immunoochronne oraz w określonym zakresie antynowotworowe. Może być wykorzystany w leczeniu przewlekłych nieżytów żołądka z niedokwaśnością soku żołądkowego oraz w stanach upośledzonego wytwarzania żółci. Czosnek niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, dezynfekuje drogi moczowe i niszczy bakterie oporne na antybiotyki. Związki czynne czosnku znoszą bóle głowy i ułatwiają zasypianie. Stosowany zewnętrznie może być pomocny w leczeniu trudno gojących się ran, ropni, czyraków. Czosnek pomaga również redukować tkankę tłuszczową. Ma działanie odmładzające i spowalnia proces starzenia. Pomocny jest przy zatruciach metalami ciężkimi. Dowiedziono, że czosnek neutralizuje wprowadzony jad przez osę, pszczoły, komary, meszki, kleszcze, mrówki, a nawet skorpiony i żmije - jest tylko jeden warunek, trzeba natychmiast na ukąszone miejsce przyłożyć miazgę z czosnku. Niedawne badania wykryły, że ekstrakty z czosnku skutecznie działają przeciwko bakteriom Salmonelli i Helicobacter pylori. Zapobiega wirusom, jest pomocny przy zatruciach, czy też ma działanie przeciwalergiczne. 
Podawanie (dawkowanie)
Czosnek nie wykazuje działań ubocznych. Może być podawany osobom starszym. Wszystkie powyższe właściwości czosnku działają w postaci surowej. Czosnek gotowany traci najcenniejsze właściwości. Przyrządzając różnego rodzaju potrawy i domowe leki musimy ząbki czosnku zmiażdżyć.
Wszyscy doceniamy te cudowne właściwości czosnku, tylko jak go jeść na surowo i nie mieć "czosnkowego oddechu"? Jest na to rada - trzeba żuć natkę pietruszki, ziarenka kawy palonej, zjeść jabłko lub ssać plasterek cytryny ze skórką.
Sporządzając sosy do surówek np. z oliwy czy jogurtu, dodajmy kilka zmiażdżonych ząbków czosnku. Doskonały jest również czosnek posmarowany na grzance i kromce chleba z masłem. Będzie również świetnym uzupełnieniem prostej sałatki z pomidorów i cebuli.
A jeżeli dopadnie nas przeziębienie to polecam: mleko z miodem i zmiażdżonym czosnkiem (sam stosuję od lat - to przepis mojej babci).
Czosnek powinniśmy jeść jak najczęściej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz