niedziela, 18 lipca 2010

Gotowanie według pięciu przemian


Autorem artykułu jest Praktyczne porady

Ten niezwykły sposób żywienia przywędrował do naszego kraju z Chin i od razu zyskał sobie wielu zwolenników. Zasad gotowania według cyklu pięciu przemian nauczyć się można z podręczników pojawiających się na naszym rynku wydawniczym oraz poprzez udział w organizowanych coraz częściej warsztatach

Sposób żywienia według 5 przemian został do nas sprowadzony prosto z Chin Zasad gotowania według cyklu 5 przemian nauczyć się można z poradników pojawiających się na naszym rynku wydawniczym oraz poprzez udział w organizowanych coraz częściej warsztatach

Podstawową zasadą diety według pięciu przemian jest zwracanie uwagi na to, do którego spośród żywiołów należy dany składnik potrawy oraz dodawania ich do siebie w ściśle określony sposób. Elementami składającymi się na poprawnie przyrządzone danie są Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Woda. Każdy spośród tych pierwiastków przypisany jest do konkretnego smaku oraz wpływa na określone narządy w naszym organizmie.

Element Drzewa reprezentują te składniki, które charakteryzują się smakiem kwaśnym i dodawane są do potrawy w pierwszej kolejności. Ogień, drugi pierwiastek w cyklu pięciu przemian to smak gorzki, a za Ziemię uchodzą skłaniki słodkie. Metal odnajdziemy w tych produktach spożywczych, które są ostre, a Wodę w słonych. Kolejność dodawania składników jest niezmienna: zawsze rozpoczynamy od pierwiastka Drzewa, przechodząc w Ogień, Ziemię, Metal i Wodę. Jeśli nie kończymy przygotowywania potrawy na pięciu składnikach, po ostatnim produkcie przemiany znów dodajemy Drzewo. W zależności od tego, w którym elemencie ma się znajdować nasze danie, kończymy gotowanie na pożądanym przez nas pierwiastku. Jeśli więc przygotowywana przez nas potrawa ma mieć dobroczynny wpływ na naszą wątrobę i woreczek żółciowy, ostatnim dodawanym przez nas składnikiem musi być produkt kwaśny, reprezentujący Drzewo. O tym, które produkty odpowiadają poszczególnym pierwiastkom dowiedzieć się możemy z dostępnych w podręcznikach tabel.

Kuchnia pięciu przemian opiera się także na innych zasadach. Jedną z nich jest ta, żeby nasza dieta składała się z co najmniej trzech ciepłych posiłków dziennie, a nasz jadłospis przynajmniej w dziewięćdziesięciu procentach składał się z produktów roślinnych. Ważną zasadą tego sposobu odżywiania jest także rezygnacja z produktów mlecznych - spożywanie nabiału wskazane jest tylko w okresie niemowlęctwa, a dziecko w tym okresie przyjmować powinno tylko mleko matki.

Opisywany tu sposób żywienia przywiązuje także wielką wagę do tego, w jakim klimacie żyjemy, w której porze roku znajdujemy się w danym momencie oraz jaki jest stan naszych emocji. Te trzy zależności determinują, których produktów powinniśmy używać, by nasz organizm był jak najlepiej odżywiony, a nasze samopoczucie stawało się coraz lepsze.

Potrawy przyrządzane według zasad pięciu przemian są lekkostrawne, bardzo zdrowe i przyrządzone tak, by jak najlepiej wykorzystać dobroczynne składniki zawarte w przyjmowanych przez nas posiłkach. Ta chińska dieta przywiązuje dużą wagę do spożywania warzyw i owoców sezonowych, regularności posiłków, obecności ułatwiających trawienie ziół, a także celebracji procesu przyrządzania potraw, co pozwala spojrzeć na jedzenie w sposób bardziej mistyczny. Stosowanie tej diety gwarantuje powolną, ale systematyczną utratę wagi bez efektu jo-jo.
---

Jeśli zainteresował Cię temat diety wg. 5 przemian, zapraszamy na naszą stronę internetową:
http://www.5przemian.net.pl

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz