5 przykazań zdrowego żywienia


Autorem artykułu jest Joanna Łęcka


Stan naszego zdrowia w dużej mierze związany jest ze sposobem odżywiania. Warto zdawać sobie sprawę z faktu, iż żadna dieta odchudzająca bez zachowania zasad racjonalnego żywienia nie przyniesie dobrych ani trwałych rezultatów. Dlatego istotne jest nie tylko poznanie, ale także stosowanie zasad zdrowego odżywiania.

1. Jedz produkty o niskim indeksie glikemicznym
Zdaniem specjalistów, wysoki poziom insuliny sprzyja tyciu. Jest to związane ze spożywaniem produktów, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi, czyli popularnie mówiąc mają wysoki indeks glikemiczny. Zaleca się zatem konsumowanie posiłków, które pełne są składników o niskim indeksie glikemicznym. Ich spożycie powoduje powolny wzrost wartości cukru we krwi, a co za tym idzie, niski poziom insuliny. Istotna jest świadomość, iż jakiekolwiek przetwarzanie produktów żywnościowych podwyższa ich indeks glikemiczny.


2. Nie pij podczas posiłków
Po drugie należy pić płyny przed posiłkiem lub 2 godziny po posiłku. Dlaczego? Picie podczas jedzenia powoduje rozcieńczanie soków żołądkowych, co z kolei skutkuje zaburzeniami w procesie trawienia. Początkowo, by przyzwyczaić się do uczucia suchości w jamie ustnej, możemy spróbować przepłukiwać usta podczas jedzenia. Brak nawyku popijania podczas posiłku pomoże nam zmniejszyć ryzyko powstawania gazów, zaparć i wzdęć.


3. Gryź, nie połykaj całych kęsów
Istotną zasadą jest również dokładne gryzienie oraz przeżuwanie jedzenia, bowiem początek trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej. Dzięki temu żołądek ma ułatwione zadanie przez co pracuje sprawniej i szybciej. Osoby, które zrzucają zbędne kilogramy, będą również czerpały dodatkowe korzyści z takiego sposobu jedzenia. Wolniejsze i spokojniejsze spożywanie posiłków bowiem sprawia, że nasz mózg ma odpowiednią ilość czasu, by wysłać sygnał o uczuciu sytości, dzięki czemu jemy mniej. Zatem każda dieta odchudzająca zadziała lepiej, kiedy będziemy dokładnie przeżuwać pokarm, nie spiesząc się zbytnio.


4. Jedz często, ale mało
Po czwarte, powinniśmy przyjmować 5 posiłków dziennie, z czego ostatni, najpóźniej na 2 godziny przed snem. Ważne są również regularne pory jedzenia oraz wyeliminowanie podjadania między posiłkami. Pamiętajmy także, by nie najadać się do syta, a jedynie zaspokajać głód. Dzięki temu nikniemy przykrych dolegliwości żołądkowych i rozregulowania przemian metabolicznych w organizmie.


5. Pij wodę!
Ważna jest także zasady dotycząca spożywania min. 1,5 litra dziennie wody niegazowanej, a w lecie nawet do 3 litrów. Dobrze, jeśli do części z niej dodamy również cytrynę, gdyż wzbogacimy wtedy organizm o naturalną witaminę C, rutynę i mikroelementy. Ciepła woda z cytryną pita na czczo wpływa również pozytywnie na przemianę materii i
oczyszczanie organizmu z toksyn.

---

Joanna Łęcka

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze

  1. JA JEDNAK POLECAM I WSKAZUJĘ, NA NAUKOWĄ WIEDZĘ BIOLOGICZNĄ, ROZSĄDEK ORAZ UMIAR:
    Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie do 26% wzrostu, czyli tzw. NISKIE węglowodany.

    POKARMY O WŁAŚCIWYM DOBORZE BIAŁEK, ORAZ CO NIEZMIERNIE ISTOTNE:
    Nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.

    TO WŁAŚNIE PRZY PROBLEMACH Z ODŻYWIANIEM, PRZY ZWALCZANIU OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2:
    Niezmiernie pomocne są tabele z produktami odpowiednio prozdrowotnie, odchudzająco sklasyfikowanymi wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. Skuteczne i warto !! Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego. *

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kaki - wartości odżywcze i witaminy

Kurzajki - powiedz im "NIE" raz na zawsze!

Serdecznik, przedłużenie życia, magnez