sobota, 24 kwietnia 2010

Słoma owsiana - roślina jednorocza z rodziny traw


Autorem artykułu jest Katrin

Słoma owsiana (łac. Avena Sativa) to roślina jednoroczna z rodziny traw. Jest powszechnie uprawiana w całej Europie. W lecznictwie stosuje się słomę owsianą przeciwbólowo i w schorzeniach reumatycznych. Słoma owsiana ma wspaniały wpływ na stan skóry, włosów i paznokci.

Ziarna i płatki zawierają skrobię. Mąka owsiana składa się głównie ze skrobi.

Wodne wyciągi z ziela owsa działają przeciwbólowo w schorzeniach reumatycznych, kamicy moczowej i chorobach nerek. Ponadto stanowią dobry środek mineralizujący, bogaty w rozpuszczalną w wodzie krzemionkę, wpływającą dodatnio na przemianę materii, stan naczyń krwionośnych, narządów wewnętrznych, kości, skóry, włosów i paznokci.
Słoma owsiana ma działanie wzmacniające system nerwowy. Polecana jest zwłaszcza w bezsenności, wyczerpaniu nerwowym i epilepsji. Kąpiele w odwarze ze słomy owsianej wykazują korzystne działanie w artretyzmie, chorobie reumatycznej, kamicy nerkowej i schorzeniach nerek.

Kąpiel z wyciągu słomy powoduje, że:
• twoja skóra staje się miękka i jedwabista
• znakomicie oczyszczona i wygładzona
• kąpiel łagodzi dolegliwości skórne ( np. łuszczyca)
• uspokaja
• jest stosowana także w nerwicach i bezsenności
Kąpiel owsiana

100 g słomy owsianej zalać w naczyniu 3-5 l ciepłej wody i odstawić na około pół godziny. Następnie ogrzać do wrzenia i gotować chwilę pod przykryciem. Odcedzić do wanny. Czas kąpieli 15-20 minut.

Polecam również herbatkę sporządzoną ze słomy owsianej. Herbata taka była środkiem leczniczym już w czasach starożytnych.
Picie herbatki ze słomy owsianej „uwalnia" ciało od wszelkich szkodliwych produktów przemiany materii. Jest ona szczególnie pożyteczna w przypadkach zapaleń artretycznych stawów, gdy poziom kwasu moczowego w moczu jest wysoki, oraz w przypadkach skazy moczanowej. „Zielona" herbatka ze słomy owsa uwalnia szkodliwe produkty metabolizmu oraz usuwa niepotrzebną wodę, która jest zatrzymywana w tkankach.
Przepis na herbatkę:
W celu podtrzymania i wyeksponowania leczniczych walorów oraz działania słomy osianej dodajemy do niej takie zioła jak pokrzywa, dziurawiec czy przewrotnik alpejski.

A oto składniki, które będą nam potrzebne w czasie sporządzania tego jakże zdrowotnego napoju.

75 g słomy owsianej
10 g pokrzywy
5 g przywrotnika alpejskiego (Alchemilla alpina)
10 g dziurawca
Poprzez wymieszanie wszystkich wymienionych wyżej składników otrzymujemy mieszankę herbatki ziołowej.
1 do 2 łyżek stołowych herbatki ziołowej dodajemy do 2 lub 3 szklanek (500 - 750 ml) wrzącej wody. Gotujemy zioła na wolnym ogniu około 20 minut.
Inną metodą sporządzenia takiej herbatki jest macerowanie się w zimnej wodzie ziół przez kilka godzin. Następnie gotujemy herbatkę na wolnym ogniu przez 10 minut czekamy kolejne 10 minut zanim herbatka będzie gotowa do przecedzenia. Herbatkę ziołową należy pić trzy razy dziennie po szklance, jeśli jest to możliwe, nie słodzić jej.

---

Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Koszykowa 20 Warszawa
http://www.waszsklep.com.pl

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz