sobota, 1 listopada 2014

Dynia, roślina na czasie


W jednym z poprzednich wpisów opisywaliśmy dlaczego pestki z dyni są takie zdrowe.
A sama roślina, jak z nią mają się sprawy?

Dynia (która jest w zasadzie owocem) ma bardzo mało kalorii a ponadto jest zdrowa. Miąższ jest bogaty w betakaroten, białko, witaminy A, B i C a także kwas foliowy, potas, sód i wapń.
Już w starożytności lekarze greccy, podawali swoim pacjentom świeżo utartą dynię, zalaną winem jako środek na zaparcia.
Z kolei arabscy medycy zalecali na dobry sen szklaneczkę soku z dyni.
Obecnie dietetycy polecają jej spożywanie dla osób cierpiących na choroby pokarmowe (choćby wrzody żołądka) jak i kardiologiczne.
Ponieważ zawiera dużo karotenu pozytywnie działa na skórę (trądzik) i wzrok.

Obecnie dynia jest bardziej popularna za sprawą Halloween - a przecież warto, by częściej gościła na naszych stołach!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz