Zakwaszenie organizmu - jak mu przeciwdziałać


Autor: Piotr Budnik


Na dzień dzisiejszy na świecie, istnieje około 2 tysięcy różnych sposobów odżywiania, ale typowym staje się niedoborowo – nadmiarowe żywienie, w którym do organizmu dostaje się nie to co jest mu potrzebne. Najważniejsze bowiem jest nie to, co zjedliśmy, ale to co zostało przez organizm przyswojone.

Na dzień dzisiejszy na świecie, istnieje około 2 tysięcy różnych sposobów odżywiania, ale typowym staje się niedoborowo – nadmiarowe żywienie, w którym do organizmu dostaje się nie to co jest mu potrzebne. Najważniejsze bowiem jest nie to, co zjedliśmy, ale to co zostało przez organizm przyswojone. Rzecz w tym, że wskutek rozwoju ludzkości i cywilizacji zaczęto coraz bardziej dogadzać brzuchowi spożywając bardzo mocno przetworzoną żywność. Pełno ludzi z pełnymi brzuchami jednak nadal cierpią na niedożywienie. Braki składników odżywczych w pokarmie i nie właściwy sposób żywienia doprowadza do zakwaszenia organizmu, z którego wiele osób nie zdaje sobie sprawy. Nasuwa się pytanie jak temu przeciwdziałać? Każdy słyszał już pewnie o diecie warzywnej która odkwasza organizm.
 Jednak zawierają one dużą zawartość węglowodanów, których nadmiar również nie jest wskazany. Nie jesteśmy ich wstanie jeść dużo, a głodzić się tez nie możemy.
Dlatego dobrym produktem który można polecić jest Sok z młodego jęczmienia który odnawia równowagę kwasowo-zasadową. Jest dwa razy bardziej skuteczny niż szpinak, najbardziej całościowym, zasadotwórczym pokarmem. Zawiera całą gamę witamin, które aktywują enzymy pomagające w prewencji chorób i stanów patologicznych. Młody jęczmień ma wysoką zawartość beta-karotenu, witaminy C, E i witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6, biotyny, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego i choliny, krewnej witaminy B. Zawartość witaminy C w świeżej startej rzodkiewce spada w powietrzu o połowę już po 5 min. Tymczasem w młodym jęczmieniu witaminy i pozostałe aktywne składniki pozostają prawie nie naruszone. Bez enzymów dochodzi do zaburzenia wszystkich funkcji życiowych – trawienia, oddychania, poruszania się itd. Ekstrakt z młodego jęczmienia zawiera więcej niż 20 enzymów, a badania odkrywają kolejne. 45% jego masy tworzą doskonale trawione białka (w białej mące jest ich tylko 10% ) Sok roślinny jest bogaty w cud przyrody – chlorofil. Uzdrowiciele stosują go do odżywiania krwi, a w medycynie, poza swoim działaniem przeciwzapalnym i dezynfekcyjnym ceniony jest za właściwości dezodorujące. Używa się go do odświeżania oddechu i do płukania ust.
To niebywałe, ale jeden mały shot z soku z młodych liści jęczmienia może zastąpić poranną kawę, popołudniowego batonika i wieczorny napój energetyczny. Daje „kopa” nie tylko na chwilę, ale na cały dzień! I nie zawiera cukru, kofeiny, słodzików, konserwantów czy sztucznych barwników. Jest również przyjazny karmiącym mamom i kobietom w ciąży.

 Badania nad młodym jęczmieniem

 Właściwości lecznicze młodego jęczmienia były znane już od tysięcy lat, ale szczegółowymi badaniami nad nim zajął się japoński uczony dr Yoshidale Hagiwara dopiero w II połowie XX w. Hagiwara całe swoje życie poświęcił intensywnej pracy, wskutek czego w wieku 38 lat przypominał wrak człowieka. Jego organizm był przemęczony, przepracowany i nie nadążał za szybkim trybem życia doktora. Odzyskał on zdrowie dopiero dzięki zastosowaniu medycyny alternatywnej, poddał się tradycyjnym chińskim metodom leczenia i sięgnął po naturalne leki w tym zioła. Po dojściu do siebie postanowił pomóc innym, którzy stracili wigor, życiową energię, którzy borykają się z chorobami. Rozpoczął wieloletnie badania nad właściwościami leczniczymi roślin i uznał, że trawa jęczmienna jest najbogatszym w składzie odżywczym produktem żywnościowym na świecie.

           W  skład i na właściwości soku z liści młodego jęczmienia wchodzą Enzymy trawienne, które w tak dużym stężeniu występują jedynie w młodym jęczmieniu. Ich obecność jest szczególnie ważna ze względu na zbawienne właściwości oraz na fakt, iż obecna dieta jest uboga w enzymy co prowadzi do zaburzeń funkcji życiowych, rozwoju chorób cywilizacyjnych i szybkiego starzenia organizmu. Obecność enzymów w organizmie wpływa pozytywnie na:
Procesy przemiany materii, rozkład i usuwanie niestrawnych i toksycznych substancji znajdujących się w pożywieniu. Ochrania skórę przed działaniem wolnych rodników. Opóźnienia proces starzenia komórek dzięki obecności przeciwutleniacza 2″-O-glikozylisowiteksyna (GIV), przeciwdziała tlenowym uszkodzeniom struktury lipidowej skóry przez promieniowanie UV, działa w przybliżeniu pięćset razy skuteczniej niż witamina E. Wspiera zmierzoną w osoczu krwi aktywność tłumiącą arteriosklerozę – jest kilka razy skuteczniejszy niż witamina C.

             Chlorofil który występuje w soku z młodego jęczmienia ma silne działanie gojące i oczyszczające, likwiduje stany zapalne występujące w organizmie.
Reguluje pracę jelit i wzmacnia układ naczyniowy, co wpływa na zwiększenie się odporności organizmu.

Wpływ soku z trawy jęczmiennej jest ogromny na zdrowie człowieka miedzy innymi:
•obniża ryzyko zachorowania na raka oraz inne choroby cywilizacyjne,
•zwalnia tempo starzenia organizmu,
•wzmacnia i regeneruje wątrobę, co z kolei wspiera leczenie innych chorób, np. skórnych,
•wpływa pozytywnie na psychikę, dodaje energii i pomaga w leczeniu depresji,
•wzmacnia system odpornościowy,
•ze względu na liczne właściwości przeciwzapalne i odtruwające odgrywa znaczącą rolę w leczeniu ,
•zapalenia stawów i reumatyzmu,
•jest pomocny w walce z alergiami i boreliozą,
•przeciwdziała odkładaniu cholesterolu na ścianach naczyń, zapobiegając rozwojowi miażdżycy,
•ma silne właściwości gojące i przeciwzapalne, dzięki wysokiej zawartości chlorofilu, czynnika P4D1,
•jest bardzo korzystny dla osób chorujących na cukrzycę, normalizując poziom cukru we krwi,
•reguluje pracę układu pokarmowego, przeciwdziałając zaparciom i innym problemom trawiennym,
•jest bogatym źródłem wapnia i dzięki wysokiej zawartości chlorofilu ma pozytywny wpływ na gospodarkę wapniową, co ma szczególne znaczenie przy zapobieganiu osteoporozy

Sok z młodego jęczmienia możemy pić najlepiej każdego dnia dwa razy dziennie. Rano przed śniadaniem i popołudniu lub wieczorem.






Piotr Budnik Zielona Żywność
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

  1. Bardzo interesujący artykuł. Niestety brak informacji, czy sok z jęczmienia jest do nabycia w sklepie, aptece itp.bo niestety na balkonie nie da się uprawiać zboża:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kaki - wartości odżywcze i witaminy

Serdecznik, przedłużenie życia, magnez

Kurzajki - powiedz im "NIE" raz na zawsze!