piątek, 22 listopada 2013

Kawa orkiszowa - ratunek dla naszego organizmu

Św Hildegarda (source:Wikipedia)
Już ponad 900 lat temu Św. Hildegarda z Bingen wiedziała, że orkisz jest zbożem którym można leczyć.
 W swoich pracach pisała: ,,ten, kto już nie może jeść, przy pomocy orkiszu, szybko wyzdrowieje’’.

Ponieważ wszyscy w Polsce bardzo lubimy kawę, pijemy wiele filiżanek dziennie, a niestety nie jest to do końca zdrowe - proponuję alternatywę: kawę orkiszową.
Jest ona bogata w białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe i liczne witaminy i minerały. Ponadto w odróżnieniu od kawy naturalnej nie wypłukuje magnezu z organizmu.

Osoby pijące kawę orkiszową szybko odczują zbawienny jej wpływ na swój organizm. Napój ten dodaje energii, reguluje pracę przewodu pokarmowego i nerwowego, zwiększa odporność na zachorowania, usuwa toksyny, zmniejsza cholesterol.
Uwaga Panie - działa odmładzająco.

Najlepiej przygotować jak kawę po turecku, czyli łyżeczkę kawy na filiżankę, zalać wrzątkiem i zaparzać.

1 komentarz:

  1. Najzdrowsza kawa orkiszowa powinna być w postaci ziaren. Jest ona wówczas nieprzetworzona i bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm.Warto wiedzieć, że kawak orkiszowa ma delikatne działanie przeczyszczające.
    Kuracja zdrowotna w/g św. Hildegardy
    1 dzień, 6-8 łyżek kawy gotować 10 minut w litrze wody i odcedzić. Kawę wypić. Kawa jest jeszcze bardzo słaba. Ziarna włożyć do lodówki.
    2-3 dzień, dołożyć świeżych ziaren (około 2 łyżek) do tych z dnia poprzedniego i gotować 10 minut. Kawę za każdym razem odcedzić i pić. Trzeciego dnia kawa jest już ciemniejsza.
    4-6 dzień, do ziaren z dni poprzednich dodać znów świeżych (około 2 łyżek)i zagotować.
    Pozdrawiam Ilona Rogoża swiat-orkiszu

    OdpowiedzUsuń