poniedziałek, 9 listopada 2009

Tran - doskonała substancja wzmacniająca odporność


Tran – to ciekły tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby ryby dorsza lub innych ryb z rodziny dorszowatych – Gadidae. Posiada charakterystyczną woń i smak a wielu osobom kojarzy się z nieprzyjemnymi doznaniami z czasów dzieciństwa.

Na szczęście to już przeszłość. Obecnie tran jest poddawany różnorodnym procesom, które mają na celu oczyszczenie tranu z resztek organicznych i pozbawienie silnego rybiego smaku i zapachu. 

Działania lecznicze: tran jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawarte w tranie nienasycone kwasy tłuszczowe regulują poziom cholesterolu oraz naturalnie obniżają ciśnienie krwi. Dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które usprawniają pracę układu odpornościowego.
Ponadto tran jest bogatym źródłem witamin A i D. Witamina A ma ogromny wpływ na zdrowie oczu oraz skóry, zapobiega tzw. kurzej ślepocie, stanom zapalnym spojówek i rogówki oka a także rogowaceniu i suchości skóry oraz wysychaniu błon śluzowych. Tran jest przydatny w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej a u dzieci działa przeciw-krzywicznie, wspomaga wzrost, wzmacnia kości i zęby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz