Stewia zamiast cukru
Stewia zamiast cukru.
Autorem artykułu jest Łukasz KowalewskiStało się. Stewia czyli w 100% naturalny słodzik została pod koniec ubiegłego roku zalegalizowana przez Unię Europejską. W sprzedaży już można znaleźć produkty z jej zawartością.
Stewia jest rośliną z rodziny astrowatych. Spośród wielu jej odmian nas najbardziej interesuje stevia rebaudiana. O jej dobroczynnych właściwościach i walorach smakowych doskonale wiedzieli nasi przodkowie z terenów Ameryki Południowej oraz z Ameryki Północnej i Japonii. Stewia swoją nazwę zawdzięcza słynnemu botanikowi Pedro Jaime Esteve zwanemu Steviusem.
Dodatkowymi atutami stewii jest to iż jest w 100% bezpieczna dla zębów a nawet działa leczniczo gdyż zabija bakterie w jamie ustnej. Słodzik wyprodukowany z tej rośliny może być spożywany przez diabetyków i osoby chore na fenyloketonurię.
Z wysuszonych liści stewi pozyskiwane są glikozydy stewiowe i to one odpowiadają za słodki smak tej rośliny. Unia Europejska dopiero pod koniec 2011 roku dopuściła do obiegu preparaty ze stewią oraz samą roślinę i wpisała ją na listę słodzików. Glikozydom stewiowym przypisano nazwę E960.
Coraz więcej producentów stawia na słodzik w postaci stewii. Jeden z największych potentatów w branży napojów (z wiadomych względów nie podam tu jego nazwy) już od dawna stosuje stewię w swoich brązowych napojach.
Można powiedzieć że roślina ta jest wybawieniem dla osób ze skłonnościami do nadwagi, które lubią czasem podjeść coś słodkiego. Oczywiście jak z każdymi substancjami tak i ze stewią nie należy przesadzić. Jak mawiali nasi dziadkowie "co za dużo to nie zdrowo".
--- Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Komentarze
Prześlij komentarz