Nieprzyjemne choroby układu pokarmowego

Nieprzyjemne choroby układu pokarmowego

Gdy się opamiętamy, często jest już za późno, ponieważ już męczą nas refluks i uporczywa zgaga. Wtedy najchętniej sięgamy po reklamowane w telewizji leki, które są dostępne bez recepty. Nie jest to najlepszy pomysł, ponieważ te choroby powinny być leczone pod czujnym okiem specjalisty.
1_refluks.jpg
Czym jest refluks?
Choroba refluksowa powstaje wtedy, gdy wpust i zwieracz dolny żołądka nie spełniają należycie swojej funkcji i pokarm z żołądka wraca do przełyku.
Często towarzyszy temu stan zapalny błony śluzowej przełyku, ponieważ z żołądka wydostaje się też kwas solny, a błona przełyku nie jest odporna na jego żrące działanie. To właśnie kwas solny powoduje pieczenie oraz ból. Dodatkowo, pojawia się zgaga, odbijanie się po posiłku, ból, który narasta podczas leżenia i schylania się, posmak mydlin i soli w ustach, czkawki oraz problemy z przełykaniem. Dodatkowo, chorzy odczuwają ucisk w przełyku i czują, że pokarm im wraca. Są to przykre objawy, dlatego warto udać się na konsultację do lekarza.

Jak wygląda leczenie?
W początkowym stadium refluks i zgaga mogą zostać szybko wyleczone. Trzeba koniecznie zmienić dietę oraz przyjmować leki, które będą neutralizowały poziom kwasów w żołądku. Często leki trzeba przyjmować przez całe życie, a u niektórych pacjentów konieczna jest operacja, jednakże są to przypadki skrajne i nie należy się nimi zbytnio przejmować.

Czy ta choroba jest groźna?
Nieleczony refluks i zgaga mogą doprowadzić do wielu powikłań. Mogą skutkować krwawieniami, zapaleniem przełyku, wrzodami oraz bardzo trudnym w leczeniu nowotworem.  Dlatego tak bardzo ważna jest profilaktyka oraz kontrolne badania u specjalistów. Nie wolno leczyć się na własną rękę, ponieważ to do niczego nie prowadzi. Należy być cały czas pod opieką specjalisty, który będzie monitorował postępy choroby oraz pilnował zmiany naszej diety oraz stylu życia.
-- O autorze
http://www.przelykbarretta.pl/

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kaki - wartości odżywcze i witaminy

Kurzajki - powiedz im "NIE" raz na zawsze!

Serdecznik, przedłużenie życia, magnez

Czerwona fasola - nowe odkrycie dietetyków czy chwilowa moda ?

Owsiki, czyli "trudne" pasożyty

Jak rozpoznać świerzb?

Nowoczesne metody leczenia łysienia