Jak schudnąć za pomocą cebuli

Jak schudnąć za pomocą cebuli

Zanim opowiem Ci jakie korzyści zdrowotne przynosi jedzenie cebuli, to najpierw powiem Ci jakie są jej rodzaje. Najczęściej spotykaną odmianą jest cebula biała, brązowa, żółta i czerwona.
jak szybko schudnacJak szybko schudnąć za pomocą cebuli? Wielu z nas tak naprawdę niewiele wie o cebuli. Jest to warzywo, które głównie znamy jako dodatek do potraw.

Ale tak szczerze, to niewiele wiemy o jej właściwościach odżywczych. Cebula jest doskonała jeśli chodzi o zdrowe odżywanie i spalanie tłuszczu na diecie. A w dodatku dodaje bardzo oryginalny smak wszystkim potrawą. Myślę, że warto przyjrzeć się cebuli bliżej.


Rodzaje Cebuli

Zanim opowiem Ci jakie korzyści zdrowotne przynosi jedzenie cebuli, to najpierw powiem Ci jakie są jej rodzaje. Najczęściej spotykaną odmianą jest cebula biała, brązowa, żółta i czerwona. Istnieje również bardzo dużo innych odmian, które wyglądają podobnie do tych wymienionych wcześniej, ale różnią się smakiem i właściwościami odżywczymi. Mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Jeśli nie lubisz jakiegoś rodzaju cebuli, to jest szansa, ze zasmakuje Ci jej inna odmiana. Wystarczy tylko spróbować i sprawdzić podczas gotowania potraw. Uwierz mi na prawdę warto.

O cebuli

Cebule mają bardzo dużo właściwości odżywczych, ale wszystko tak naprawdę zależy od odmiany. W zasadzie wszystkie mają bardzo dużo witaminy C i B6 oraz kwasu foliowego, potasu i manganu.  Zarówno cebula jak i szczypiorek zawierają dużo witaminy K i C. Te witaminy są niezbędne do dobrego samopoczucia i zgrabnego wyglądu sylwetki. Jeden plasterek cebuli zawiera zaledwie 5 Kcal. To oznacza, że możesz nadać potrawą bardzo dobry smak nie podnosząc ich wartości energetycznych.  Szczypiorek zawiera również dużo witaminy A i B6 oraz wapń, żelazo, potas i mangan. Cebula zawiera tak dużo wartości odżywczych, że pomaga naszemu organizmowi prawidłowo funkcjonować a w dodatku wspomaga odchudzanie podczas przebywania na diecie.

Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia cebuli.         


Cebula na pewno wspomaga układ krążenia. Badania wykazały, że obniża również poziom cholesterolu i zmniejsza tkankę tłuszczową, co pomaga uniknąć wielu chorób. Ponadto pomaga zahamować rozwój guzów nowotworowych różnych rodzajów raka. Ponadto zwiększa gęstość kości co umożliwia bardzo  intensywny trening, bez ulegania bolesnym kontuzjom. Jeśli w Twoim ciele jest jakiś stan zapalny, to cebula jest najlepszym rozwiązaniem. Jej właściwości pozwalają na zwalczanie naprawdę wielu chorób. Ponadto przeciwutleniacze zawarte w cebuli wzmacniają Twoją odporność i gwarantują zdrowie. Cebula zapobiega też utlenianiu się kwasów tłuszczowych, co pomaga zmniejszać wszystkie rodzaje stanów zapalnych. Jeśli chcesz wykorzystać wszystkie korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia cebuli wcale nie musisz mieć z nią do czynienia codziennie. Wystarczy, że co jakiś czas dodasz ja do swoich ulubionych potraw. To na pewno poprawi Twoje zdrowie i zagwarantuje Ci dużo korzyści odżywczych.
Przepisy na ciekawe wykorzystanie cebuli


Nie musisz dodawać każdego dnia plasterka cebuli do posiłków. Wystarczy, że zrobisz to co jakiś czas.


Przepis 1: Weź 4 pomidory, połowę cebuli, jeden ząbek czosnku i sok z limonki. Podsmaż plasterki cebuli na patelni tak, żeby miały złoty kolor. Ona będzie sie znajdowała na samej górze kanapki. Pokrój cienko szarlotkę i posyp ją brązowym ryżem. Dodaj do tego cebule i pozostałe warzywa oraz podgrzej. Cebula nada potrawie wyjątkowy smak a tobie zapewni mnóstwo wartości odżywczych. Szukaj kreatywnych sposobów na wykorzystanie cebuli. Pamiętaj, że najczęściej jest ona wykorzystywana w kuchni azjatyckiej, ale w naszej też na pewno znajdzie się dla niej miejsce.
--
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org, kliknij tutaj aby go zobaczyć.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kaki - wartości odżywcze i witaminy

Kurzajki - powiedz im "NIE" raz na zawsze!

Serdecznik, przedłużenie życia, magnez

Owsiki, czyli "trudne" pasożyty

Czerwona fasola - nowe odkrycie dietetyków czy chwilowa moda ?

Nowoczesne metody leczenia łysienia

Jak rozpoznać świerzb?