Czerwona fasola - nowe odkrycie dietetyków czy chwilowa moda ?
Fasola czerwona jest rośliną strączkową zdobywającą nasz rynek kulinarny. Praktycznie w każdej restauracji fasola czerwona dodawana jest do różnego rodzaju sałatek czy dań głównych.
Czy wynika to z łatwości w używaniu fasoli czerwonej (wystarczy otworzyć puszkę) czy to chwilowa moda, czy też wartościowy dodatek do codziennej diety ?
Roślina pochodzi z Ameryki Południowej (najprawdopodobniej z Peru) a dziś jest uznawana w wielu regionach świata, z uwagi na wysoką zawartość białka i bogate walory smakowe.
Czerwona fasola jest symbolem kuchni meksykańskiej gdzie jest używana praktycznie do wszystkiego.
Wartości odżywcze i zdrowotne czerwonej fasoli
Fasola polecana jest wegetarianom jako źródło białka, ma go bowiem więcej niż mięso (choć jest to białko uboższe w aminokwasy od zwierzęcego).
Czerwona fasola jest bogatym źródłem witamin z grupy B (głównie B1 - tiaminy, która działa antydepresyjnie, poprawia pamięć i logiczne myślenie).
Fasola jest ponadto bogata w potas, wapń i fosfor. Zawiera żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk.
Roślina ma lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych a także błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu.
Mało ?
No to dodam, że jak każde rośliny strączkowe fasola jest bogata w izoflawony zbawienne dla kobiet w okresie menopauzy jak i zmniejszające ryzyko raka prostaty u mężczyzn. Dodatkową zaletą fasoli jest działanie stymulujące wzrost korzystnej dla zdrowia mikroflory jelitowej i niski indeks glikemiczny.
Uwaga
Większość dostępnej fasoli w puszkach jest przyprawiona – niestety solą, pieprzem, cukrem i octem – dlatego szukajcie dobrze i czytajcie skład dodatków wymienionych na etykiecie.
Czy wynika to z łatwości w używaniu fasoli czerwonej (wystarczy otworzyć puszkę) czy to chwilowa moda, czy też wartościowy dodatek do codziennej diety ?
Roślina pochodzi z Ameryki Południowej (najprawdopodobniej z Peru) a dziś jest uznawana w wielu regionach świata, z uwagi na wysoką zawartość białka i bogate walory smakowe.
Czerwona fasola jest symbolem kuchni meksykańskiej gdzie jest używana praktycznie do wszystkiego.
Wartości odżywcze i zdrowotne czerwonej fasoli
Fasola polecana jest wegetarianom jako źródło białka, ma go bowiem więcej niż mięso (choć jest to białko uboższe w aminokwasy od zwierzęcego).
Czerwona fasola jest bogatym źródłem witamin z grupy B (głównie B1 - tiaminy, która działa antydepresyjnie, poprawia pamięć i logiczne myślenie).
Fasola jest ponadto bogata w potas, wapń i fosfor. Zawiera żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk.
Roślina ma lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych a także błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu.
Mało ?
No to dodam, że jak każde rośliny strączkowe fasola jest bogata w izoflawony zbawienne dla kobiet w okresie menopauzy jak i zmniejszające ryzyko raka prostaty u mężczyzn. Dodatkową zaletą fasoli jest działanie stymulujące wzrost korzystnej dla zdrowia mikroflory jelitowej i niski indeks glikemiczny.
Uwaga
Większość dostępnej fasoli w puszkach jest przyprawiona – niestety solą, pieprzem, cukrem i octem – dlatego szukajcie dobrze i czytajcie skład dodatków wymienionych na etykiecie.
Dobrze wiedzieć, że mój przysmak jest tak zdrowy :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej fasoli, ale ostatnio kupiłam soczewicę i fasolę w takich kartonikach. Ekologiczne. Muszę powiedzieć, że są wspaniałe, a jak czytam o właściwościach to nic tylko się cieszę, że zaczęłam jeść tak dobre produkty.
OdpowiedzUsuńTo czyli dobrze rozumiem ze fasola czerwona jest zdrowa nawet z puszki?? Oczywiscie jesli nie jest przyprawiona...
OdpowiedzUsuńSzukaj fasoli tak jak opisał to ktoś w komentarzu wcześniejszym - bez przypraw i konserwantów !
OdpowiedzUsuńmoge jesc ja codziennie:)
OdpowiedzUsuńA ja wyhodowałam sobie swoją na ogródku...więc z pewnością jest bez przypraw
OdpowiedzUsuńo ile sąsiedzi w okolicy śmieciami w kominie nie palą
UsuńW siemianowicach kapusta rośnie przy bardzo ruchliwej drodze asfaltowej w zasyfionym środowisku. Natomiast po drugiej stronie Polski sprzedawana jest jako ekologiczna.
UsuńZatem skąd masz pewność, że ta z puszki nie rosła na śmietniku ?
eee nie nie taka z puszki. w każdym sklepie z ze zdrową żywnością będzie dostępne ziarno fasoli czerwonej, czarnej czy każdemu znanej białej.
OdpowiedzUsuńciekawe, czy w innych krajach /poza Ameryką i Azją/ też jest hodowana... Nie wierzę w "zdrowotność" modyfikowanych plantacji....
UsuńJa uwielbiam czerwoną fasolkę. W tygodniu zjadam zawartość co najmniej 2 puszek. Najlepsze jest to, że po zjedzeniu mogę spokojnie wytrzymać z 4, 5 godzin bez jedzenia co pomaga mi schudnąć :)
OdpowiedzUsuńFasola nie zawiera więcej białka niż mięso ;) Fasola - 8%, pierś z kurczaka - 21%. Nie zmienia to faktu, że jestem jej fanką ;)
OdpowiedzUsuńSucha fasola ma ok. 23-25% białka. I jakieś 340kcal w 100g
OdpowiedzUsuńjestem ciekawa skad zaczerpnieto informacje zamieszczone w artykule :)
OdpowiedzUsuńpoczekałam na efekty syna odnośnie spożywania czerwonej fasoli,zdopingował mnie zaczęłam do kazdego posiłku stosować ją są efekty straciłam na wadze -zaznaczam ze zrezygnowałam z pieczywa i ziemniaków i efekty widać .Jem normalnie jak przed tem,nawet nie unikam słodyczy ,coś nie co zjem np. czekoladę i nie mam takiego brzucha jak " koło ratunkowe".
OdpowiedzUsuńTylko białko zwierz. jadane za często i w dużych ilościach szkodzi zwłaszcza nerkom - można nawet lądować na dializach. Za to białko roślinne nie szkodzi i jest lepiej przyswajalne niż dawniej sądzono że białko z mięsa jest aż takie dobre.
OdpowiedzUsuńJasne ,że te z mięsa JEST lepsze. Ma wyższą wartośc biologiczną i NIEZBĘDNE aminokwasy. Trzeba wiedzieć jakie mięso jeść a nie szerzyć jakies herezje ,że roslinne zdrowsze. Dla roślinożernych organizmów może i tak ale nie dla ludzi
Usuń"Dla roślinożernych organizmów może i tak ale nie dla ludzi"
UsuńPrzecież człowiek, to roślinożerca. Jest na to wiele dowodów.
W zasadzie człowiek zalicza się do wszystkożerców.
Usuń..np to ,że ,że nie jest drapieżnikiem.
OdpowiedzUsuń