Lubczyk - roślina magii i miłości
![]() |
Lubczyk (źródło) |
Lubczyk, to pochodząca z Afganistanu
roślina uprawiana od czasów starożytnych w Grecji i Rzymie. W
Polsce jego uprawę rozpoczęli jeszcze w średniowieczu benedyktyni
a obecnie jest często spotykany w naszych ogrodach oraz uprawiany na
dużych powierzchniach w celach przemysłowych.
Zastosowanie w medycynie
Obecnie w zielarstwie wykorzystywany
jest korzeń lubczyku oraz części zielone. Roślina zawiera lotne
olejki, kwasy organiczne, furanokumaryny i skrobie.
Lubczyk wpływa zbawiennie na przewód
pokarmowy, działa wiatropędnie i pobudza wydzielanie soku
żołądkowego .
Jest również uważany za dobry środek
moczopędny.
W medycynie ludowej uważano, że
lubczyk ma zastosowanie przeciwnowotworowe, odmładzające i
odtruwające organizm oraz przeciwmiażdżycowe.
Działa zbawiennie na skórę pomagając
przy leczeniu łuszczycy oraz przy różnych egzemach i wrzodach.
Zioła używa się także w celu
zwiększenia wydolności fizycznej i umysłowej u osób zmęczonych
pracą, przedłużającym się stresem, czy zniechęconym do
działania.
A jak jest z tą miłością?
Okazuje się, że nasi przodkowie mieli
rację stosując lubczyk na namiętność. Jak udowodniła
współczesna medycyna olejki eteryczne zawarte w zielu, zwiększają
ukrwienie narządów płciowych. To mogło być odbierane jako
wzmożony popęd seksualny.
Prawda, że niemało jak na takie
niepozorne ziółko?
Zastosowanie nadprzyrodzone -:)
Chyba wszystkim lubczyk kojarzy się z
miłosnym napojem, dzięki któremu można było rozkochać w sobie
wybrańca.
Nasze prababki
powszechnie wierzyły w magiczną moc lubczyku.
Ale pamiętajmy, kiedy podajemy
partnerowi lubczyk, zadbajmy, aby długo przebywał w naszym
towarzystwie. Inaczej, jeśli wyjdzie np. do pracy lub na imprezę
gdzie są inne kobiety - zjedzenie lubczyku może być przyczyną
zdrady!
W magii uważa się, że noszenie przy
sobie wysuszonego korzenia lubczyku może zapewnić powodzenie
finansowe, ale również przyciąga dobrych ludzi i przyjaciół!
Zastosowania kulinarne
Z pewnością wszyscy wiedzą, że
wyciąg z lubczyku stanowi najważniejszy składnik popularnej
przyprawy maggi.Ale już dawniej w wielu krajach
popularny był rosół z dodatkiem lubczyku.
Jego liście są stosowane jako dodatek
do zup, wywarów, octów smakowych, flaków, masła ziołowego czy
sałatek.
Nasionami lubczyku posypuje się często
sałatki i tłuczone ziemniaki, a zmiażdżone dodaje się do
pieczywa, ciasteczek, herbatników i serów. W niektórych krajach
dodawane są one do wypieku chleba. Robi się z nich też słodką
herbatę z miodem.
Dla smakoszy dodam, że przy użyciu
nasion wytwarza się nalewkę zwaną kordiałem.
Komentarze
Prześlij komentarz