Biała Herbata

Biała Herbata

Autorem artykułu jest e-Mateusz

W Polsce piję się zieloną, czerwoną, czarną herbatę, ale o białej mało kto słyszy. Ten fakt nie jest dziwny, ponieważ w sklepach nie znajdziemy tego gatunku herbaty. Żeby go zakupić musimy udać się do wyspecjalizowanych sklepów herbacianych, lub zakupić ją w internecie.
To co odstrasza część sprzedawców i klientów to cenna jaką trzeba płacić za tą herbatę. Najdroższe gatunki kształtują się w cenach od 30 do 60 zł za 100g.
Jak widać nie każdego stać na taki wydatek. Szkoda bo jest to herbata, która należy właściwie do najzdrowszych na świecie. Nawet zielona może przed nią chylić czoła.
Poniżej przedstawię jej najważniejsze właściwości zdrowotne.

- Biała herbata dzięki dużej zawartości kofeiny i witaminy C znakomicie pobudza. To co odróżnia ją od kawy to, że działa długofalowo. Dlatego jest polecana przez lekarzy bardziej niż mała czarna. Ma także znakomite właściwości orzeźwiające. Świetnie ugasi pragnienie w upalne dni.
- Biała herbata często w USA jest nazywana „eliksirem młodości”. Taką ksywkę zyskała dzięki temu, że ma znakomity wpływ na naszą cerę. Zapobiega jej przedwczesnemu starzeniu się. Jest nawet wykorzystywana do produkcji niektórych kosmetyków.
- Ma niezwykle silne właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne, które chronią nas przed powstawaniem nowych komórek nowotworowych. Jest zalecana osobą, które mają genetycznie przypisaną chorobę nowotworową.

Bardzo ważne jest odpowiednie zaparzenie białej herbaty. Wykonanie tej czynności źle może sprawić, że nasza herbata straci wiele cennych właściwości. Pierwszym błędem popełnianym przez większość społeczeństwa jest zalewanie liści białej herbaty wrzątkiem.
Maksymalna temperatura to 85 stopni. Czas parzenia nie powinien przekroczyć 7 minut. Parzymy ją w filiżance, ponieważ oddaje ona lepiej w niej smak.
---
Dowiedz się więcej na stronie biała herbata
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze

  1. oj to prawda, białe herbaty są koszmarnie drogie, zwłaszcza te prawdziwe :) ja czasem mam przyjemność wypicia takiej naprawdę dobrej, przyjaciółka moja dostała w pracy białą herbatę od dilmah. jest to najpyszniejsza herbata jaką miałam okazję pić !!!
    i jeszcze słowko na temat sposobu parzenia. temperatura wody jest tez wazna w zielonych herbatach, info dla poczatkujacych jest tu http://www.newsweek.pl/dilmah/czas-ma-znaczenie,82380,1,1.html :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są lepsze i gorsze białe herbaty, ale z każdej można wycisnąć przyzwoity napar. Trzeba pamiętać, że ta herbata jest bardzo lekka i należy jej sypać do kubka więcej niż zwykle. Ludzie często jej żałują wsypując do kubka kilka listków, a potem narzekają, że jest ona słaba i niesmaczna.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kaki - wartości odżywcze i witaminy

Kurzajki - powiedz im "NIE" raz na zawsze!

Serdecznik, przedłużenie życia, magnez

Czerwona fasola - nowe odkrycie dietetyków czy chwilowa moda ?

Owsiki, czyli "trudne" pasożyty

Jak rozpoznać świerzb?

Nowoczesne metody leczenia łysienia