tag:blogger.com,1999:blog-7427409979173582300.post5271264207518866..comments2023-11-09T23:30:24.226-08:00Comments on Dbaj o zdrowie: Świeży sok jabłkowy – „odwieczne źródło życia”Unknownnoreply@blogger.comBlogger1125tag:blogger.com,1999:blog-7427409979173582300.post-14289038701188814602016-08-02T02:30:53.895-07:002016-08-02T02:30:53.895-07:00Układ pokarmowy musi doprowadzić wszystko, co zjem...Układ pokarmowy musi doprowadzić wszystko, co zjemy, do formy półpłynnej. <br />http://terapiasokami.pl/zrodla-witamin<br />Do przyswojenia wartości odżywczych z marchewki organizm musi więc użyć dużej liczby enzymów, wytwarzanych przez wątrobę i trzustkę. Do przyswojenia soku z marchewki potrzebujemy nieporównywalnie mniej enzymów – więc nie obciążamy układu trawiennego.<br /><br />Soki pozbawione są również... nierozpuszczalnego błonnika, który w całych owocach osłabia proces wchłaniania substancji odżywczych. W wyciśniętym soku pozostaje jedynie błonnik rozpuszczalny, który wspomaga działanie enzymów.<br /><br />- Mniej energii na trawienie – więcej dla Ciebie. Jeśli jemy warzywa i owoce w całości, organizm 80% swojej energii przeznacza na trawienie – a mniej na procesy regulacji, samoleczenia, oczyszczania z toksyn. Świeżo wyciskane soki zawierają własne, endogenne enzymy, dzięki którym właściwie… trawią się same, nie obciążając Twojego organizmu.<br /><br />- Biologiczna esencja – i prawie żadnych strat. Badania naukowe wykazują, że wypicie soku z jednego kilograma warzyw lub owoców jest ekwiwalentem zjedzenia kilku kilogramów tych produktów. A czy jesteś w stanie zjeść kilogram owoców lub warzyw każdego dnia?<br /><br />- Podkręć przemianę materii. Błonnik zawarty w sokach pobudza do pracy enzymy trawienne. No dobrze, a czy owoce i warzywa nie zawierają błonnika? Zawierają – ale przyswojenie takiej jego ilości jest niemożliwe bez przejadania się.<br /><br />- Powiedz „do widzenia” toksynom. A w organizmie często zalegają ich kilogramy... Minerały organiczne, naturalne witaminy (lewoskrętne), enzymy, flawony, kwas foliowy itp. wymiatają z Twojego organizmu toksyczne substancje.<br /><br />- Lecz się… naturalnie. Świeżo wyciskane soki zawierają łatwo przyswajalne tłuszcze, białka, enzymy, antybiotyki, hormony, witaminy i inne zdrowe substancje w o wiele większym stężeniu, niż całe owoce. Dzięki temu picie soków naturalnie wzmacnia odporność i reguluje gospodarkę hormonalną. Świeże soki w przeciwieństwie do chemicznych leków nie osłabiają odporności, a ją zwiększają.<br /><br />- Równowaga kwasowo-zasadowa. Zielone soki alkalizują organizm, przywracając równowagę w organizmie. Dlaczego to takie ważne? W dzisiejszych czasach prawie każdy ma zakwaszony organizm – a wszystkiemu winna dieta bogata w cukier, sól, białą mąkę i produkty przetworzone. Dlatego soki warzywne to podstawa w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, raka...<br />Pamiętaj – takie działanie mają soki warzywne, najlepiej zielone. Soki z owoców zawierają wiele cukrów, więc w nadmiarze też mogą prowadzić do zakwaszenia.<br /><br />- Regeneracja komórek i spowolnienie procesu starzenia. Świeżo wyciskane soki neutralizują wolne rodniki, które sieją spustoszenie w Twoim organizmie. Są odpowiedzialne za np. powstawanie nowotworów, przedwczesne starzenie się i wiele schorzeń.<br /><br />- Czysta krew. Świeżo wyciskane soki oczyszczają krew z toksyn i wspomagają pracę organów wewnętrznych. Doskonale wpływają na oczy, zapobiegają między innymi zaćmie. Zapewniają też właściwe nawilżanie skóry.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14617865593543254939noreply@blogger.com